Січень:

хмельничанка Марина Бех-Романчук відкрила зимовий сезон третім місцем на турнірі World Athletics Indoor Tour Gold  у німецькому Карлсруе продемонструвавши в манежі результат 14,41м.

Лютий:

В грузинському Бакуріані на чемпіонат світу з фристайлу  (акробатика) хмельничанка Ольга Полюк отримала бронзову медаль в  складі збірної України у дисципліні “змішана команда” і стала першою представницею області, якій присвоєно звання заслуженого майстра спорту України в зимовому виді спорту.

Кам’янчанкаОлександра Чернуха , 2004 року народження, на чемпіонаті України з легкої атлетики в приміщенні встановила особистий рекорд у потрійному стрибку(13,19м), який забезпечив їй перемогу  як серед жінок, так і серед молоді U23.

Бронзою завершився виступ шпажисток збірної команди  України на чемпіонаті Європи cеред кадетів U17 в  естонському Таллінні, до складу якої входили вихованки Хмельницького  фехтувального клубу “Alter Ego “:Устіна Огон-учениця НВК№4 та Поліна Спиридонова, котра перебуває на навчанні у Львові і тепер представляє Львівську область .

Березень:

Відбулася звітно-виборна Асамблея Відділення НОК України в Хмельницькій області, на якій сформовано її новий персональний склад  та обрано нового  голову відділення – Віталія Огона, на період 2023-2026 років.

Квітень:

Хмельничанин Михайло Романчук на турнірі Stockholm Open в  Швеції здобув персональні ліцензії на Олімпіаду-2024 в плаванні вільним стилем на трьох дистанціях : 400м (3хв46,66сек-4місце),800м (7хв47,12сек-2 місце),

1500м (14хв40,21сек-2 місце) , а також виборов ще й третє “срібло” в комплексі на дистанції 400м-4хв20,26сек.

На чемпіонаті Європи з важкої атлетики в Єревані (Вірменія) дві хмельничанки вибороли 5 бронзових нагород: Ангеліна Ломачинська у ваговій категорії 49кг (ривок-81кг та сума двох видів-176кг), Надія Шпілька у ваговій категорії 59кг (ривок-93кг, поштовх-114кг та сума двох видів-207кг).

У Кам’янці-Подільському під патронатом НОК відбулися традиційні Всеукраїнські змагання з легкоатлетичних метань на честь Олімпійських чемпіонів 1972 року – уродженців Хмельниччини: Фаїни Мельник (метання диска) та Анатолія Бондарчука (метання молота)  за рекордної кількості учасників: 158 спортсменів п’яти вікових груп (кадети, юнаки, юніори, молодь, дорослі) – представників 17 областей та міста Києва.

Хмельницька важкоатлетка Аліна Марущак опинилася у центрі допінгового скандалу.10 березня вона здала тест на допінг, який виявився позитивним. У її організмі виявили заборонену речовину – гідрохлортіазид. Федерація важкої атлетики України отримала повідомлення про тимчасове відсторонення спортсменки, поки триває розслідування інциденту.

Травень:

В Обласному центрі фізичного виховання учнівської молоді за підтримки відділення Національного олімпійського комітету України в Хмельницькій області відбувся Всеукраїнський турнір з дзюдо «Кубок Поділля».

У цих змаганнях, проведених в рамках Всеукраїнського Олімпійського дня, взяли участь понад 300 спортсменів (юнаки 2008-2009, 2010-2011 та дівчата 2009 років народження і молодші) з 17 областей України та міста Києва.

На запрошення голови відділення НОК України в Хмельницькій області, президента  ГО «Федерація дзюдо Хмельниччини» Віталія Огона до Хмельницького завітали одразу три  титуловані дзюдоїсти-олімпійці України :Роман Гонтюк -срібний призер XXVIII ігор в Афінах (2004), бронзовий призер XXIX  ігор 2008 року в Пекіні, Генна́дій  Білоді́д- бронзовий призер чемпіонату світу 2005, чемпіон Європи 2001 та 2003 років,Сергій Дребот-бронзовий призер І Європейських ігор (2015рік), чемпіон(2011рік) та бронзовий медаліст(2012,2013роки) чемпіонатів Європи в команді.

Вони провели майстер –клас з понад 200 юними дзюдоїстами спортклубів Хмельниччини та приїжджими атлетами , більшість з яких напередодні змагалися на Всеукраїнському турнірі з дзюдо «Кубок Поділля».

Червень:

Хмельничанка Марина Бех-Романчук перемогла в потрійному стрибку(14,58м) на ІІІ Європейських іграх в польському Хожуві.  Крім того, на етапах найпресижніших міжнародних легкоалетичних турнірів «Діамантової ліги», двічі посідала треті призові місця: в cтрибках у довжину-6,59м  ( Флоренція, Італія); у потрійному стрибку-14,75м  ( Осло, Норвегія).

У Львові під час командного чемпіонату України серед юнаків та дівчат 2006року народження та молодших  старокостянтинівець Роман Горбачов виборов першість у спортивній ходьбі на 5000м з національним рекордом  України серед юнаків до 18років -21хв 08,34сек!!!

Липень:

Хмельничанка Марина Бех-Романчук здобула “срібло” в потрійному стрибку (14,70м) на етапі “Діамантової ліги”-меморіалі Каміли Сколімовської у польській  Сілезії і виборола персональну ліцензію у цьому виді на Ігри ХХХІІІ Олімпіаді в Парижі .

На етапі “Діамантової ліги” у Лондоні вихованка Нетішинської комплексної ДЮСШ, а нині представниця Донецької області Вікторія Ткачук  на дистанції 400м з бар’єрами  фінішувала  шостою (54,25сек)  і виконала часовий олімпійський норматив  на ХХХІІІ Ігри в Парижі.

Чемпіонат світу з кульової стрільби серед юніорів U21приніс хмельничанці Маргариті Тарканій три нагороди: в стрільбі з пневматичної гвинтівки-золоту медаль в особистому  та дві срібні в командному заліку.

На ХVII літньому Європейському юнацькому олімпійському фестивалі у Маріборі (Словенія)  випускник Старокостянтинівського ліцею імені М.С. Рудяка Роман Горбачов посів високе 4 місце в спортивній ходьбі на 5000 метрів(21хв21,91сек).

Серпень:

В столиці Угорщини Будапешті  чемпіонат світу-2023 з легкої атлетики завершився “сріблом” для Марини Бех-Романчук, яка з особистим рекордом сезону (15,00м) посіла друге місце в потрійному стрибку серед жінок.

Срібну медаль на чемпіонаті Європи з важкої атлетики серед молоді U23 в Бухаресті (Румунія) виборов Дмитро Курдибаха з Волочиська, який, виступаючи у ваговій категорії 102кг, в ривку показав другий результат-162кг, а в сумі двоборства став четвертим (348кг).

Студентка Кам’янець-Подільського національного університету Олександра Чернуха  в Єрусалимі (Ізраїль) на чемпіонаті Європи з легкої атлетики серед юніорів U20 під час змагань у потрійному стрибку змогла вирвати “золото” в останній спробі з  особистим рекордом- 13,63 м, підкоривши норматив майстра спорту України.

На чемпіонаті світу з кульової стрільби в столиці Азербайджану Баку успішно виступили 2 представники Хмельниччини.

Ігор Кізима здобув 7 нагород .В  стрільбі з пневматичної гвинтівки по рухомій мішені зі змінною швидкістю на 10 метрів він виборов 3 золоті медалі у вправах: ГП-12 (особистий та командний залік) та ГП-11а (командний залік) і 1 срібну в особистому заліку у вправі ГП-11а.

 Ще три нагороди  нашому  спортсмену дісталися у стрільбі з малокаліберної гвинтівки по рухомій мішені на 50 м:”золото” –вправи МГ-12 та МГ-11а в командному заліку  і  індивідуальне “срібло” у вправі МГ-12.

У Дениса Баблюка 5 золотих медалей: у вправі ГП-11а (особистий залік)  та в команді у вправах ГП-12, ГП-11а, МГ-12, МГ-11а .

Вересень:  

В  Брюсселі (Бельгія) провідна легкоатлетка Хмельниччини Марина Бех-Романчук здобула срібну медаль у потрійному стрибку(14,57м) на останньому перед фіналом етапі “Діамантової ліги”.

Напередодні Дня фізичної культури і спорту України,  відповідно до Указу Президента України №565/2023 “Про відзначення державними нагородами України членів національної збірної команди України на ІІІ Європейських іграх” Марина Бех-Романчук як  чемпіонка цих змагань з легкої атлетики (потрійний стрибок) нагороджена орденом княгині Ольги ІІ ступеня.

Жовтень:

У Національній академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького регіональним відділенням Національного олімпійського комітету України проведено спортивно-оздоровчі забіги під гаслом «Спорт-це міць та сила, для душі та тіла».

Цей традиційний захід започатковано у 2018 році з метою вшанування кадрового військового з Полтавщини, педагога, теоретика і практика фізичного виховання, одного із засновників МОК та сучасного Олімпійського руху Олексія Бутовського, залучення військовослужбовців до регулярних занять фізичною культурою і спортом, популяризації бігу та патріотичного виховання молоді.

Цьогоріч до його програми увійшли масові забіги курсантів академії на дистанції 1кілометр для жінок і 3 кілометри для чоловіків.

Листопад:

На чемпіонаті України з боксу у Львові хмельницький боксер Аркадій Карцан виборов першість у ваговій категорії 92кг і відібрався до участі в кваліфікаційних турнірах на Олімпіаду-2024.

Волейбольний клуб«Епіцентр-Подоляни»(Городок) ,  володар Кубка ліги, став переможцем  Суперкубка України-2023, обігравши у місті Чернівці  з рахунком 3:1 чинного чемпіона України ВК “Прометей”(Дніпро).

18-річний шпажист з Хмельницького Даніїл Мазур, який наразі представляє Київ, фактично перебуваючи другий рік за кордоном, де успішно продовжує вдосконалюватися в цьому виді спорту під наглядом досвідченого фахівця Юрія Мазура-батька і тренера за сумісництвом, уперше в кар’єрі став переможцем юніорського етапу Кубка світу(Сан-Сальвадор, Сальвадор).

У традиційному Кубку учасника ХІХ Олімпійських ігор в Мехіко Анатолія Оніщука, започаткованого регіональним відділенням Національного олімпійського комітету України в 2012році , взяли участь 170 учнів загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів області.  Захід відбувся в рамках відзначення 100-річчя  кульової стрільби у Хмельницькому.

Грудень:

В Отопені (Румунія) на чемпіонаті Європи з плавання на короткій воді (довжина басейну 25м)  Михайло Романчук приніс Україні дві бронзові медалі Євро-2023, фінішувавши третім на дистанції 1500  та 800 метрів вільним стилем.

Перуджа” вдруге поспіль виграла клубний чемпіонат світу з волейболу. Переможцем та найціннішим гравцем турніру у складі цієї італійської команди став капітан збірної України, вихованець хмельницького волейболу Олег Плотницький.

Переможницею Всеукраїнського конкурсу НОК України серед спортивних журналістів «Олімпійська Україна»  в номінації «Спортивний телевізійний продукт. Спортивна циклічна програма» визнано Тетяну Самсонюк- авторку та ведучу телевізійної програми “Спорт дайджест”, заввідділом радіо МКП МТРК “Місто” (Хмельницький).

Від admin