Для підвищенням інтересу різних верств населення до спорту  відділення НОК України в Хмельницькій області активно долучає бібліотекарів Подільського краю до відзначення дня народження Міжнародного олімпійського комітету.

При цьому, фахівці бібліотечної системи організовують тематичні виставки, використовуючи переважно літературу та плакати, надані їм під час Всеукраїнської акції НОК України «Олімпійська книга» в 2011-2024 роках, а також видання місцевих краєзнавців сфери фізичної культури, запрошують титулованих місцевих спортсменів та спеціалістів фізичної культури.

Зокрема, 18 червня до Центральної публічної бібліотеки завітали учні 4-го класу пришкільного табору Навчально-виховного комплексу №5, з якими перший заступник голови регіонального відділення НОК України, факелоносець Олімпіади-1980  Віктор Флентін провів пізнавальний захід, присвячений 130-річчю Міжнародного Олімпійського дня під гаслом «Передай вогонь Перемоги!»

Віктор Володимирович розповів про олімпійський рух на Хмельниччині, про учасників Олімпійських, Паралімпійських, Юнацьких олімпійських ігор та Європейських юнацьких олімпійських фестивалів, які народилися і представляли Хмельниччину в різні роки на вказаних найпрестижніших міжнародних спортивних форумах.

Особлива увага присутніх була прикута до колишніх учнів та випускників  їхнього навчального закладу, зокрема призерки всесоюзних змагань зі спортивної гімнастики в 1970-х роках, першої виконавиці унікального сальто поперек колоди Жанни Красножон, за що вона отримала сертифікат міжнародного зразка. А наразі гордістю НВК№5 є  Денис Баблюк – багаторазовий чемпіон світу зі стрільби по рухомих мішенях.

Учні мали можливість ознайомитися з символами Олімпійських ігор, долучитись до символічної естафети олімпійського вогню з запаленим смолоскипом, переглянути документальний фільм про естафету олімпійського вогню шляхами Хмельниччини 8-9липня 1980 року напередодні Ігор ХХІІ Олімпіади, факелоносцем якої був і випускник НВО№5 Сергій Флентін та ознайомитися  зі стендами виставки літератури «Спорт-тріумф життя». 

Всі присутні отримали сувенірну олімпійську продукцію та  сертифікати  Олімпійського дня, а найбільш активні відзначені подарунками.

25 червня у читальній залі Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки  Віктор Флентін спільно з завідуючою відділу абонента вказаного культурно-просвітницького закладу Анжелою Ярмолюк провели пізнавальний захід «На Олімпійській хвилі» з вихованцями Академії змішаних бойових мистецтв MMA «ДАМАСК» (Хмельницький).

Присутніх захопили розповіді як про атлетів Олімпійських ігор Стародавньої Греції, які відзначилися на змаганнях в єдиноборствах: кулачних боях, панкратіоні, боротьбі, так і про титулованих місцевих олімпійців сучасності: борців-вільників Іріні Мерлені, Андрія Стадніка та призерів чемпіонатів світу і Європи Тетяну Комарницьку, Павла Олійника. 

Виступаючий підкреслив важливість олімпійських цінностей, таких як дружба, взаємоповага та досконалість, а також важливу роль спорту у формуванні здорового способу життя та розвитку молоді.

Під час заходу була презентована література з даної тематики і переглянуті документальні стрічки про  знакові спортивні події на Хмельниччині.

Школярі мали змогу ознайомитися з експонатами книжкової тематичної виставки «Олімпійський вогонь-символ незламності духу! »і талісманами Ігор, взяти участь в Олімпійській вікторині, символічній естафеті олімпійського вогню та отримати відповіді на численні запитання.

Всі присутнім надано сувенірну олімпійську продукцію та  сертифікати Олімпійського дня, а найбільш активні відзначені подарунками.

 Крім того, 23 червня у літньому читальному залі  наукової  бібліотеки безпосередньо на вулиці в Міжнародний олімпійський день відбулася презентація книжкової виставки «Олімпійський вогонь – символ незламності духу!» .

Тематична експозиція з фонду відділу абонементу містила добірку літератури, що висвітлює історію та розвиток Олімпійських ігор, досягнення спортсменів та вплив спорту на суспільство. Подія привернула увагу як багатьох постійних відвідувачів бібліотеки,  так і пересічних перехожих ,яких зацікавила олімпійська тематика.

Вказані пізнавальні заходи сприяли популяризації олімпізму та здорового способу життя серед населення обласного центру.

Від admin