Захід відбувся 6 липня у формі спортивно-розважального свята і був присвячений також 20-річному ювілею естафети Олімпійського вогню напередодні Ігор 2004 в Афінах та  30-річниці заснування ПП «Влад» (м. Славута), ініціатором і організатором якого став засновник вказаного підприємства – член регіонального відділення НОК України Олександр Музалевський.

До зони відпочинку у мальовничій місцевості «Голубі озера» поблизу села Стригани були запрошені: учні відділення легкої атлетики Славутської ДЮСШ, ветерани спорту з Хмельницької, Кам’янець- Подільської, Полонської, Ярмолинецької територіальних громад Хмельниччини, в тому числі 6 членів відділення НОК України в області, і гості з бігових клубів Житомирщини та Київщини.

На шляху до місця проведення спортивної складової заходу прибулі іногородні відвідали Міжнародний меморіальний комплекс «Поле пам’яті», де під час фашистської окупації в роки другої світової війни знаходився найбільший на Правобережній Україні концентраційний табір «Гросс-лазарет Славута. Табір 301», в якому загинули понад 100 тисяч радянських військовополонених, а поруч знаходяться могили  страчених окупантами мирних громадян єврейської національності, а також полонених  військовослужбовців німецької армії, котрі у повоєнні роки працювали на будівництві місцевого заводу залізобетонних конструкцій, та поклали квіти до пам’ятників, зведених  у місцях їх поховань.

Спогадами про трагічні події тієї війни на Хмельниччині поділилися: член відділення НОК, 89-річний заслужений працівник фізичної культури та спорту України, почесний громадянин міста Хмельницького Віктор Барбалюк та почесний громадянин колишнього Ярмолинецького району, призер чемпіонатів світу і Європи серед ветеранів  86-річний Володимир Бохонський. Учасники дійства вшанували хвилиною мовчання пам’ять за загиблими співвітчизників внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.

Надалі, на місці старту традиційного пробігу відбулося урочисте відкриття «Олімпійського дня». Про відродження 130 років тому Олімпійських ігор сучасності та проведення міжнародних естафет олімпійського вогню в 1936, 1980 та 2004 роках від Олімпії до столиць Ігор розповів перший заступник відділення НОК у Хмельницькій області Віктор Флентін. Він продемонстрував фарфорові статуетки бігунів-факелоносців та спортивну екіпіровку Анастасії Гаєвої, рекордсменки України в бігу на 3000м серед дівчат U16, котра несла вогонь в числі 120 факелоносців 5 липня 2004 р вулицями Києва.

В подальшому була проведена символічна передача естафети олімпійського вогню запаленим смолоскипом від присутніх факелоносців 1980року:Віктора Барбалюка, Віктора та Сергія Флентіних, Івана Нагнибіди, Олександра Музалевського до юних легкоатлетів ДЮСШ.

Потім в обраному для кожного комфортному темпі присутні успішно подолали обрані дистанції, найбільш підготовлені 23 особи пробігли найдовшою – 12 –кілометровою трасою, прокладеною просіками та дорогами лісистої місцевості,  продемонструвавши запал бадьорості, і перевірили свою готовність до подальших всеукраїнських та міжнародних стартів.

Всі учасники традиційного пробігу, започаткованому в 2016 році, отримали сертифікати, футболки з логотипами «Олімпійського дня» та пам’ятні медалі. Подарунками від ПП «Влад» відзначені  переможці та призери 12-кілометрового пробігу.

Подякою та подарунком відділення НОК та ПО Хмельницька обласна організація Асоціації ветеранів спорту України відзначений ініціатор заходу Олександр Музалевський, який в шкільні роки, тренуючись в Славутській ДЮСШ, ставав призером всеукраїнських та всесоюзних легкоатлетичних змагань серед юнаків, був факелоносцем естафети олімпійського вогню Ігор ХХІІ Олімпіади, а нині є успішним бізнесменом та головою Громадської організації ветеранів легкої атлетики України, організовуючи спортивні заходи з ветеранами на всеукраїнському рівні, а також підтримуючи місцевих легкоатлетів .

Всі присутні мали можливість після урочистого нагородження зайнятися оздоровленням біля водойми ,а також взяти участь у майстер-класі з веслування на САПах, який провів член регіонального відділення НОК Володимир Тарасов.

Від admin