35-річна  американка українського походження Оксана Мастерс посіла два перших місця у велоперегонах серед жінок з порушенням/ураженням опорно-рухового апарату, включно з травмами спинного мозку та церебральним паралічем (клас H4−5) на ХVII літніх Паралімпійських іграх.

4 вересня в Парижі вона виграла гонку з роздільним стартом на дистанцію 14,1км. Результат Оксани склав 23хв45,20 сек. Свою найближчу переслідувачку з Нідерландів зуміла випередити на 6,14сек.

Вже наступного дня-5 вересня, Мастерс фінішним прискоренням перемогла в груповій гонці на 56,8км(4кола по14,2км) . Срібна і бронзова призерки з Китаю та Італії відстали від неї на 11 та 13секунд відповідно.

Для Мастерс це19-та нагорода у рамках 7 Паралімпійських ігор, включаючи зимові. Серед них 9 золотих медалей, здобутих в 4-х видах спорту.

На зимових Паралімпіадах (2014, 2018 та 2022 роки) Оксана виступала у біатлоні та лижному спорті, завоювавши 14 медалей.

На літніх Іграх, враховуючи теперішні здобутки в Парижі, у неї стало чотири золота у велоспорті та одна бронза в академічному веслуванні.

Паралімпіада-2024 стала вже четвертою літньою для спортсменки. Дебютувала Оксана на Іграх в Лондоні-2012 бронзою  в академічному веслуванні ,проте згодом змінила вид спорту на велоперегони. На Іграх-2016 у Ріо-де-Жанейро не змогла пробитись до числа призерок –посіла 4 місце у груповій гонці та 5 місце у перегонах з роздільним стартом. А вже у Токіо-2020 виборола два золота у цих дисциплінах і наразі повторила переможний результат в Парижі-2024.  

Довідково

Оксана Мастерс (Бондарчук) народилася у Хмельницькому з кількома вадами у розвитку. Біологічні батьки відмовились від Оксани, але у віці семи років її удочерила американка Гей Мастерс. Оксана переїхала до США, де  перенесла ряд операцій, в тому числі ампутації нижніх кінцівок, і стала займатись спортом. Наразі вона одна з найтитулованіших і найпопулярніших в світі параатлеток, якою зацікавилися і співпрацюють біля 10 відомих рекламних компаній.

Під час Паралімпіади-2024 Мастерс підтримала Україну, нагадавши світу кількість українських спортсменів, яких вбила росія, і вирішила пожертвувати частину призових від виступу на Паралімпіаді-2024 на підтримку України. Про це вона написала на своїй сторінці в Instagram:

«Чесно кажучи, я змагаюся за більше, ніж просто за нагороди. Попри те, що мені пощастило брати участь у своїх сьомих Паралімпійських іграх, багато моїх українських колег трагічно втратили цю можливість через прямий наслідок війни. 487 українських спортсменів і тренерів (і, на жаль, кількість продовжує зростати) втратили життя – більшість з них мріяла змагатися на Іграх у Парижі» .

«На зимових Паралімпійських іграх у Пекіні 2022 року я пожертвувала частину своїх призових грошей організації No Child Forgotten через Global Giving, щоб допомогти дітям, життя яких постраждало від вторгнення росії в Україну. Я планую зробити те саме», – додала уславлена спортсменка.

“Хоча я поїхала з України, я ніколи не відмовлялася від свого українського серця”.

Гордимося титулованою землячкою Оксаною Мастерс (Бондарчук), яка є  символом тріумфу людського духу над будь-якими перепонами!

Від admin