7 вересня у Парижі розіграли нагороди Паралімпійських ігор-2024 у бігові на 200 м серед чоловіків класу T35. Тріумфатором у цій дисципліні став 30-річний Ігор Цвєтов із Миколаївщини. Українець виборов золото з найкращим для себе часом у сезоні -23,19 сек.

До речі, позаду Ігор Цвєтов залишив двох «нейтральних» параатлетів – Дмитра Сафронова та Артема Калаш’яна, які взяли «срібло» і «бронзу» відповідно.

Другий українець- Іван Тетюхін фінішував п’ятим з особистим рекордом-24,87сек.

Для Цвєтова це вже друга золота медаль на Іграх у Парижі. Раніше, 2 вересня, він переміг у бігу на 100 м(11,43сек), після чого відмовився фотографуватися з росіянами на п’єдесталі пошани.

Іван Тетюхін в тому фіналі стометрівки посів шосте місце з особистим рекордом-12,07 сек.

Загалом Ігор Цвєтов тепер має у своєму активі шість медалей на Паралімпіадах: чотири золоті та дві срібні. У Ріо-2016 він став чемпіоном у бігу на 100 та 200 м, а в Токіо-2020 здобув два «срібла».

Після здобуття днугого золота Цвєтов  подякував усій команді за підготовку. І задоволений тим, що її результатом стала можливість побачити прапор України на першому місці на Паралімпіаді.

“Відчуття неймовірні, бо ми це зробили разом. Це заслуга всієї команди, починаючи від менеджерів, тренерів, лікарів та Національного паралімпійського комітету, що був зроблений у мене вклад. Хлопці наші на війні, і ми змогли довести, що нема нічого не можливого, адже все можливо під час такої складної ситуації.

Для мене наш гімн — я вдячний, що з Божою допомогою це зробили. Прапор України майорітиме на першому місці, а нейтральні спортсмени, як казали деякі люди — “ганчірка” висітиме поруч”.

Довідково

Тетюхін Іван Олегович,

09.05.2005р.н. майстер спорту України міжнародного класу з легкої атлетики, внутрішньо переміщена особа з тимчасово окупованого міста Олешки Херсонської області, дебютант  літніх Паралімпійських ігор, срібний призер чемпіонату світу 2023 року в бігу на 100м , дворазовий срібний призер міжнародного легкоатлетичного турніру 2024 року в Дубаї (тренер Наталія Туришева).

Представляє Херсонську область. З січня 2023 року проживає і тренується в Кам’янці-Подільському, навчаючись в Подільському спеціальному навчально-реабілітаційному соціально-економічному коледжі, другу освіту здобуває в Херсонському державному університеті.

Дякуємо спортсменам за позитивні емоції, гордимося такими співвітчизниками! Так тримати! Усе буде Україна!

Від admin