В читальній залі Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки відбулася презентація ювілейного 55-го рекомендаційного бібліографічного довідника «Календар знаменних і пам’ятних дат Хмельниччини на 2021рік» за участю науковців, краєзнавців, журналістів, просвітян, працівників музейних, архівних, навчальних, бібліотечних закладів, а також представників регіонального відділення НОК України, всього понад 200 осіб.

У презентації  взяли участь автори історичних та біографічних довідок, що увійшли до календаря : голова Хмельницької міської організації

Національної спілки краєзнавців України Юрій Блажевич; доцент Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, кандидат історичних наук Віктор Адамський; директор Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» Олег Погорілець; письменник, голова Хмельницької обласної організації Національної спілки письменників України Петро Маліш; письменник, директор обласного літературного музею Василь Горбатюк; письменник, голова обласного об’єднання товариства «Просвіта» Віталій Міхалевський; члени обласного відділення Національного олімпійського комітету України в Хмельницькій області.

Відкрила презентацію директор бібліотеки Катерина Чабан, яка відзначила, що основне призначення цього бібліографічного покажчика- популяризація та донесення до користувачів інформацію про видатних подолян, історичні події, ювілейні дати, що стосуються краю.

Про структуру і зміст вказаного довідкового видання розповіли його укладачі Оксана Шеін та Валентина Борейко. Календар 2021 року складається з двох розділів: хронологічного переліку  586 знаменних дат , у тому числі 67 вперше виявлених, та 31 авторської текстової довідки, що розкривають найзначніші пам’ятні події, дати, історичні процеси громадсько-політичного життя області.

Серед видатних ювілярів ,життєво пов’язаних з Хмельниччиною, в довідник внесено  17 уславлених спортсменів та фахівців фізичної культури, в тому числі олімпійці: Сергій Нагорний (чемпіон та срібний призер ХХІ Ігор  з веслування на байдарках), Лариса Заспа (бронзова призерка  ХХVІІІ Ігор з гандболу), легкоатлет Степан Байдюк ,фехтувальник Дмитро Бойко, паралімпієць Олександр Девлиш (чемпіон ХІІІ та срібний призер ХІV літніх Паралімпійських  ігор серед футболістів з наслідками дитячого церебрального паралічу),а також заслужені тренери України, котрі безпосередньо готували олімпійців: Ігор Турчин ,Анатолій Новіков ,Сергій Басистий ,Олексій Мельник.

В обговоренні довідника взяв участь перший заступник голови  відділення НОК України  Віктор Флентін, який привернув увагу присутніх не лише до вказаних осіб, але й до непересічної події 55- річної давнини на веслувальній базі “Колгоспник”(с. Ружична, нині мікрорайон Хмельницького), де у вересні  відбулися міжнародні змагання  “Матч олімпійських команд” з веслування на байдарках та каное за участю спортсменів СРСР, НДР, ПНР, Румунії, ЧССР, США, Швеції.

В тому ж місяці-50 років тому, розпочала свою діяльність Хмельницька комплексна дитячо-юнацька спортивна школа № 3 міського відділу народної освіти, яка в лютому 1993 р. перейменована в Хмельницький обласний центр фізичного виховання учнівської молоді – найбільший за чисельністю відвідувачів спортивний заклад міста. Там вже зросло 7 місцевих спортсменів, котрі  вибороли на Олімпіадах комплект нагород, а також наразі ведуть підготовку в хороших умовах до відповідальних стартів члени національної збірної України .

В листопаді поточного року своє 80-річчя відзначатиме перший спортсмен-уродженець Хмельниччини, який виступив на  Олімпіаді (ХVІІІ ігри ,1964рік,Токіо). Саме цьому майстру спорту міжнародного класу з легкої атлетики  Віктор Володимирович присвятив авторську довідку «Першопроходець Степан Савович Байдюк» .

Учасники презентації отримали паперовий примірник довідника , ознайомилися з книжковою виставкою «Календар знаменних та пам’ятних дат», обговорили напрямки подальшої співпраці у створенні довідника та його значення для розвитку краєзнавства і поширення інформації про Хмельниччину в Україні та світі.

Друковані примірники  календаря  надійдуть в усі центральні районні та міськi бібліотеки і вищі навчальні заклади області ,він також  виставлений для широкого загалу на веб-сайті бібліотеки http://ounb.km.ua/vidanya/2020/2021_02_07_1_1.pdfі

Від admin