13 лютого у Софії відбувся 5юніорський чемпіонат Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій (ABAF) у приміщенні за участю спортсменів 2002 року народження і молодших з 16 країн. Національні збірні виставили різну кількість учасників, серед яких прибули і 16 представників з України.

Та все ж варто назвати четвірку найуспішніших команд:

1.Туреччина-15(5золотих, 5срібних ,5 бронзових) медалей;

2.Румунія-15( 5золотих,4 срібних ,6 бронзових) медалей;

3.Україна-9( 4 золотих,3 срібних ,2 бронзових) медалей;

4.Cловенія-9( 4 золотих,2 срібних) медалей.

Українці вкотре підтвердили свою силу в  стрибкових секторах, де вибороли 6 нагород.

Житомирянин Роман Петрук і харків’янин Богдан Зміївський оформили переможний дубль. Зміївський завершив змагання в стрибках у висоту з результатом 2,09м, як і турок Тасделен Акіла Гьоктуг, проте виграв у цього суперника за спробами. Петрук після переможного стрибка на висоті 2,12м, вже в статусі чемпіона, з другої спроби встановив особистий рекорд –2,16м.

Киянин Олександр Айко виграв золото у потрійному стрибку серед юніорів також з найкращим досягненням в кар’єрі- 15,43м.

Надзвичайно запекла боротьба точилася у секторі для стрибків у довжину серед дівчат. Переможницею з неї вийшла Марія Горєлова з Херсону, яка у третій спробі показала результат 6,07 м. Лише сантиметр їй програла болгарка Пламена Міткова (6,06 м). Ще в сантиметрі позаду була хорватка Клара Кошчак (6,05 м).

На дистанції 400 м серед юніорок поза конкуренцією була Тетяна Харащук з Коломиї. Вона стала єдиною, кому вдалося вибігти з 55 секунд (54.87 сек) і значно покращити персональний рекорд. Варто відзначити, що ця талановита спортсменка часто успішно виступала на змаганнях в Хмельницькому та Кам’янці- Подільському.

Представниця Донецької області Кристина Юрчук  виграла срібло з бігу на 60 метрів з бар’єрами, у фіналі подолавши дистанцію за 8,48 сек.

Ще одне срібло дісталося Іллі Куніну. Дніпрянин подолав дистанцію 1500м  за 3хв55,82 сек. Поза конкуренцією тут був Казан Девмір з Туреччини (3хв49,52 сек).

Запоріжанка Вероніка Крамаренко  й Марія Алєйнікова з Волинської області з першої спроби подолали 1,79м. За меншою кількістю використаних спроб на попередніх висотах третьою стала Крамаренко. Змагання з рекордом чемпіонату виграла Стиліана Іоанніду з Кіпру (1,84 м).

Успішно в Софії виступила і єдина представниця нашої області Олександра Чернуха,2004року народження,яка посіла третє місце в потрійному стрибку (12,67м). Її змогли випередити лише дві сербки-Йована Гнятович (12,89м)  і Теодора Боберич(12,72м).

Напередодні, 8 лютого, Олександра в Cумах другий рік поспіль перемогла на юнацькому чемпіонаті України в приміщенні з результатом 12,57м. А своїх найкращих показників (стрибки у довжину-5,80м та потрійний стрибок-12,84м ) досягла 27-28 січня у тому ж манежі під час юніорського чемпіонату України в приміщенні.

Змагання в Болгарії для 16-річної подолянки стали лише другими за межами країни, де вона підтвердила свій стабільний рівень результатів зимового сезону. Свій перший закордонний  досвід Олександра отримала в березні минулого року в Стамбулі, коли також здобула бронзову медаль міжнародного легкоатлетичного матчу юнацьких збірних команд України, Туреччини, Білорусі та Сербії. Попереду у неї відповідальні літні старти  -юнацький та юніорський чемпіонати Європи, на які вже виконала нормативи.

Сподіваємось, що під наглядом тренера Олега Вергуша вона зуміє реалізувати свій потенціал. Цьому, безумовно, сприятиме якісне проведення реконструкції стадіонів ім. Г. Тонкочеєва та національного університету м.І.Огієнка в Кам’янці-Подільському.

Від admin