11 березня на гірськолижному курорті Чимбулак в Казахстані завершився чемпіонат світу з фристайлу. Семеро українців виступили в лижній акробатиці. Прибули вони на головний старт сезону без належної спеціалізованої підготовки у зв’язку з пандемією, поганими погодними умовами на основному зборі в Швейцарії, пропуском двох етапів світу, які відбувались в Росії. А їх усього було проведено п’ять. Найкращим особистим результатом для нашої збірної стало шосте місце 19-річного дебютанта Дмитра Котовського з Рівного плюс п’ята позиція в турнірі змішаних команд .

Варто відмітити, що цьогоріч значно виріс рівень стрибків, адже в змаганні  серед чоловіків у суперфіналі одразу 5 фристайлістів з 6,в тому числі і наш Дмитро, виконали комбінації з потрійним сальтом і 5 гвинтами. А змагання у них проходили таким чином. Після кваліфікації  до числа 12 фіналістів потрапило відразу троє українців: олімпійський чемпіон Олександр Абраменко з Миколаєва та два дебютанти –22-річний закарпатець Олександр Окіпнюк і Дмитро Котовський. У фіналі спортсмени виконували два стрибки, і кращий результат враховувався для виходу в суперфінал. Окіпнюк – зайняв 12-те місце. Абраменко через невдале приземлення став лише десятим, а ось Котовський увійшов до шістки кращих що відповідає нормативу майстра спорту міжнародного класу! І хоча за медаль йому не вдалося поборотися, але фахівці побачили, що у 32-річного титулованого  Абраменка підростає в Україні гідна зміна і  серйозні конкуренти перед зимовою Олімпіадою в Пекіні-2022. А  трійку призерів склали:1. Буров Максім (РФ), 2. Лілліс Кристофер (США),3. Крюков Павел(РФ).

Жіночий суперфінал також виявився захоплюючим-із шести спортсменок троє наважилися виконати потрійне сальто і двоє зайняли перші дві сходинки п’єдесталу ,який у підсумку мав такий вигляд: 1.Пілл Лаура (Австралія), 2.Колдвел Ешлі (США), 3.Нікітіна Любов(РФ) .

Українські дівчата виконували подвійні сальто. В кваліфікації і хмельничанка Ольга Полюк і рівнянка Анастасія Новосад, показали одне з кращих своїх виконань «фул-фул», близькими до особистих рекордів: Оля – 83,47 балів , при personal best 85,05, Настя – 81.90 при personal best 83,16. Увійшовши до фінальної 12-ки  з шостим результатом, де все починається з нуля, виступити в подальшому Полюк впевнено не вдалося .Отримавши в найкращому з двох стрибків 76,86балів, зайняла підсукове 10-е місце, у Новосад- 12 –а позиція. Варто нагадати, що досвідчена майстер спорту міжнародного класу Ольга Полюк, учасниця трьох зимових Олімпійських ігор, після чемпіонату світу 2019 року в США , де посіла 7 місце, зробила перерву у своїй тривалій спортивній кар’єрі, а виступи лише на двох етапах кубків світу у поточному сезоні-відсутність достатньої змагальної практики, все ж вплинули на її цілком пристойний результат  в Казахстані.

Командна України в складі Анастасії Новосад, Дмитра Котовського та Олександра Абраменка посіла п’яте місце, а до числа призерів увійшли росіяни (1), швейцарці (2), американці (3).

Виступ українських фристайлістів в цьому сезоні обнадійливий, адже окрім 5 фіналістів чемпіонату світу, здобуто 8 призових місць на етапах кубка Європи. Наразі Україна лише у біатлоні та фристайлі  конкурентна у зимових видах спорту на світовому рівні, і саме в національній команді з акробатики, де підібрався сплав титулованих ветеранів, перспективної молоді і амбітних тренерів є майбутнє наступних високих спортивних звершень. Щоб зберегти цей потенціал необхідно створювати належні умови, в першу чергу, розвивати фристайл у своїй країні. Вже через рік очікуємо на зимові Ігри в Пекіні і вболіватимемо за наших співвітчизників, серед яких сподіваємось побачити і Ольгу. Тож бажаємо їй успішного відбору на ці престижні змагання.

P.S. Проведення чемпіонату світу-2021 було заплановане на 18-28 лютого  з більш широкою програмою в китайському Чжанцзякоу і мало стати ще й тестовим турніром до Олімпіади в Пекіні-2022. Проте у зв’язку із заходами безпеки щодо попередження розповсюдженню COVID-19 влада Китаю вважала неможливим не лише проведення  змагань в своїй країні, але й не відправила свою команду до Казахстану.

13 березня після завершення чемпіонату світу  в Чимбулаці на тих же трамплінах  відбувся заключний етап Кубка світу. Українці Олександр Абраменко та Ольга Полюк після попадання в ТОП-10 на світовому форумі спромоглися покращити свої результати: Олександр посів 5 місце, а Ольга-8.

В загальному заліку семи етапів  Кубка лижної акробатики Абраменко став 13-м серед чоловіків, а Полюк в жіночому розряді посіла 22  місце. Серед співвітчизниць її випередила Надія Мохнацька з Івано-Франківщини( 19-е місце). Необхідно враховувати те, що в поточному сезоні українці взяли участь лише на чотирьох етапах, а Ольга- на трьох. Сезон 2018/ 2019 вона завершила на 9 позиції .

Міжнародна федерація лижного спорту після завершення останнього етапу Кубка світу з  фристайлу визначила переможцем у номінації “новачок року”  українського спортсмена Дмитра Котовського який провів перший сезон на дорослому рівні, посівши 6-е місце на чемпіонаті світу.

Від admin