25 березня відділенням Національного олімпійського комітету України в Хмельницькій області проведено акцію на підтримку олімпійського руху-«Естафета поколінь» під гаслом «Мир, спорт, дружба! ».

Захід відбувся в рамках відзначення 77-річниці визволення міста від нацистських загарбників на меморіальному комплексі загиблим у роки Другої світової війни «Вічний вогонь» та спорткомплексі« Поділля».

Ветерани війни та спорту, олімпійці, факелоносці естафети олімпійського вогню 1980 року вшанували їх пам’ять покладанням квітів і висловили слова вдячності тому поколінню переможців, наголосивши, що саме в 1950-х роках українські спортсмени в складі збірних команд СРСР почали приймати участь у найпрестижніших міжнародних змаганнях:спочатку на чемпіонатах Європи та світу,а з 1952року-на Олімпійських іграх.

Перший заступник відділення НОК України Віктор Флентін звернув увагу на те, що саме сьогодні у футбольному тренувальному центрі префектури Фукусіма дано старт естафеті олімпійського вогню по всіх 47-ми префектурах  Японії, яку здійснять  понад 10 тисяч бігунів. Раніше цей об’єкт слугував базою під час проведення робіт із дезактивації аварійної АЕС «Фукусіма дай-ити». Влада хоче продемонструвати зусилля на шляху до відновлення після землетрусу, цунамі та ядерної аварії, що сталися тут десять років тому. Естафета триватиме 121 день і завершиться 23 липня на національному стадіоні у Токіо, де пройде церемонія відкриття ХХХІІ Олімпіади.

Це будуть вже другі Ігри, які відбудуться в столиці Японії. На попередніх (ХХVIII Олімпіада) вогонь у чаші на олімпійському стадіоні 10 жовтня 1964року запалив факелоносець Іосінорі Сакаі, який народився 6 серпня 1945 року в день атомного бомбардування Хіросіми поблизу з цим містом і став тоді символом післявоєнного відновлення Японії.

Враховуючи викладене, на знак солідарності з організаторами ХХХІІ Ігор, почесний громадянин міста Хмельницького, дитина війни, член виконкому відділення НОК, очільник ветеранського спорту в області 86-річний Віктор Барбалюк, котрий з 1958 року активно займається розбудовою сучасної спортивної інфраструктури в місті, запалив факел від «Вічного вогню», який естафетою з рук в руки передавали усі присутні учасники дійства, в тому числі олімпійці (чемпіон Ігор 1976 року байдарочник Сергій Нагорний , дворазовий учасник зимових Олімпіад 1992 і 1994 років бобслеїст Олександр Бортюк, фристайлістка Ольга Полюк, що готується виступити вже на четвертій зимовій Олімпіаді поспіль), з надією і вірою в тому, що сам факт проведення цьогоріч безпечної Олімпіади в Японії cтане символом перемоги людства над СOVID-19.

Завершився захід оздоровчим пробігом групи ветеранів спорту по доріжках стадіону «Поділля».

Від admin