25 квітня в столиці Польщі Варшаві завершився чемпіонат Європи з вільної  боротьби. Загалом українські чоловіки виграли чотири нагороди: Андрій Джелеп став віце-чемпіоном, Каміль Керімов, Ігор Никифорук та Олександр Хоцянівський посіли треті місця, що вивело нашу команду на підсумкове друге місце. Вихованець хмельницької школи боротьби, а нині киянин, Андрій Власов, змагаючись у ваговій категорії 92кг, програв поєдинок за “бронзу”, посівши 5 місце.

Жіноча збірна України також стала другою в командному заліку, здобувши шість медалей, дві з яких найвищого ґатунку :золоті- Ірина Коляденко, 62 кг (Київська обл.) та Алла Белінська, 72 кг (Херсонська обл.), срібна-Тетяна Ріжко, 65кг (Херсонська обл.), бронзові- Аліна Бережна, 68 кг (Донецька обл.), Христина-Зоряна Демко,55 кг (Львівська обл.) та Аліна Грушина-Акобія, 57 кг (Київська обл.).

Особливої уваги заслуговує наша 25 -річна землячка Алла Белінська, котра розпочала своє сходження у великий спорт в Новоушицькому районі під наглядом досвідченого тренера Анатолія Власова. Вагомих успіхів на дорослому рівні досягла лише в останні роки: “срібло”(2020 ) та “золото”(2021) на Київському міжнародному турнірі, “бронза” на Кубку світу- 2020, третя-на європейському відборі до Олімпіади в Токіо (Будапешт, березень 2021). Тож наразі  Алла перебуває на підйомі, про що засвідчила її перевага над суперницями у Варшаві: дострокові виграші у спортсменок з Туреччини та Росії , впевнена перемога (6:3) у фіналі  в болгарки Юлісії Янєвої .

Своїм вдалим виступом дівчата зробили гарний подарунок головному тренеру жіночої команди України Андрію Стадніку до дня його народження. Цей в недалекому минулому титулований борець (заслужений майстер спорту –срібний призер Олімпіади-2008, чемпіон Європи-2009) зростав як спортсмен на килимах спортзалу Хмельницького обласного центру фізичного виховання учнівської молоді, а зараз, перебравшись на проживання до Львова, успішно передає набутий досвід спортсменам нового покоління вже в якості тренера.

 Наразі найближче завдання для вітчизняних борців та їх наставників -здобуття для України максимальної кількості олімпійських ліцензій, що мають змогу зробити ще дві жінки та 5 чоловіків на Світовому кваліфікаційному турнірі в Софії   6-9 травня, де 474 атлетів з 84 країн   розіграють останні олімпійські ліцензії, які отримають лише фіналісти(1 та 2 місця) . 

 Нагадаємо, що  Оксана Лівач(50кг) , Алла Черкасова(68кг),  Ірина Коляденко(62кг) та Аліна Грушина-Акобія(57кг) вже завоювали для України 4 олімпійські ліцензії з 6 можливих .

Після чемпіонату Європи Андрій Стаднік назвав тих, хто з жінок поїде за двома недібраними путівками на ліцензійний турнір до Болгарії. Це Алла Белінська, якій  належить виступити у надзвичайно складній важкій категорії (76кг). Якщо говорити лише про європейських борчинь в цій вазі, то ліцензії немає в чемпіонки світу з Туреччини та ще в дуже потужної спортсменки з Австрії.  Загалом у цій вазі заявлено на турнір в Софії 22 спортсменки. Але тут питання не стільки в суперницях, скільки в тому, що Алла Белінська бореться у вазі 72 кг і вона буде значно легша від своїх опоненток. Тренерською радою все ж було прийняте таке рішення, оскільки в нас наразі немає лідерів у цій вазі.

У категорії 53 кг буде виступати досвідчена Ірина Харів з Івано-Франківщини, яка бореться у вазі 57 кг. Тренери вірять, що їй під силу взяти ліцензію, головне правильно зігнати вагу і бути в формі.

У чоловіків склад від України на світовий кваліфікаційний турнір такий: 57 кг – Тарас Маркович-57 кг, Гор Оганесян-65 кг,  Василь Михайлов-74 кг, Мухаммед Алієв-86 кг, Валерій Андрійцев-97кг.Поки що путівку до Токіо маємо серед сильної статі лише у ваговій категорії 125 кг, яку здобув Олександр Хоцянівський на чемпіонаті світу -2019.

Зараз збірна активно готується до ліцензійного турніру та Олімпіади за всебічної підтримки Асоціації вільної боротьби і Міністерства молоді та спорту,  які створили  максимально комфортні умови для роботи. Завдяки партнерам компаніям “Glusco”, “Лімо”, “Карпатська джерельна” АВБУ має можливість мотивувати спортсменів преміями.  Всі питання щодо форми, додаткового харчування та інших потреб професійного спортсмена вирішуються оперативно.  Гарний тренерський колектив, хороші лікарі, фахові масажисти додають  впевненості, що борці-вільники зможуть надалі демонструвати хороші результати.

Від admin