Максимально збірна України, як і будь-яка інша команда світу, могла завоювати 18 квот для веслувальників на Олімпійські  ігри в Токіо-2020. Наразі  у збірної України десять квот спортсменів у п’ятьох видах програми.

Перші олімпійські ліцензії українці завоювали  на чемпіонаті світу- 2019 (м.Сегед, 21-25 серпня)  в трьох видах програми:

 в «каное-двійці, 500 м», де Людмила Лузан (Полтавська область) та Анастасія Четверікова (Житомирська область) фінішували 7-ми;

 в «байдарці-четвірці, 500м» – Марія Кічасова-Скорик (Полтавська область), Марія Повх (Волинська область), Анастасія Тодорова (Одеська область) та Інна Грищун (Полтавська область)  посіли 8-е місце;

 в «каное-двійці, 1000»- Юрій Вандюк(Волинська область) та Едуард Шеметило (Полтавська область) зайняли 8-е місце.

1 вересня  2019 року Міжнародна федерація каное проінформувала Національний олімпійський комітет України та Федерацію каное України про те, що Україні надано ще одне місце (квота спортсменів) на Олімпійських іграх в Токіо-2020.

Таким чином,  в жіночій байдарці Україна отримала 2 квоти човнів – екіпажі двійок-500 і четвірок-500, та 5квот спортсменок.

13 травня поточного року, в тому ж таки Сегеді, вихованець хмельницького веслування  каноїст Павло Алтухов, який представляє наразі Полтавщину,  у фіналі кваліфікаційного європейського турніру  на дистанції 1000 м  завоював ще одну  путівку в Токіо-2020.

Цей заїзд в Угорщині він назвав гонкою життя, адже  після гідного виступу на Олімпійських іграх-2016 в Ріо-де-Жанейро, де 20-річний тоді Павло фінішував п’ятим, а в наслідок дискваліфікації Сергія Тарновського з Молдови, став навіть четвертим на дистанції 1000м, його кар’єра пішла на спад. Були досягнення на молодіжних чемпіонату світу і Європи, але це не те, що хотів Павло та його тренер Сергій Жиляєв після зльоту 2015-2016 років, коли він завоював дві бронзи чемпіонату Європи, став 4-м на дебютному чемпіонаті світу, завоювавши олімпійську ліцензію. Він перестав навіть вигравати національні старти, де багато років йому не було і рівних.

На Кубку  України-2021 в квітні у Дніпрі  Павло показав що вмотивований, як ніколи – він виграв свою коронну «тисячу» із солідною перевагою, як в кращі роки і був просто поза конкуренцію, здобувши першість ще й на 500м в одиночці та на 1000м в екіпажі з Дмитром Янчуком.  Але одна справа національний старт, зовсім інша – міжнародний. Тим більше, Павло ще не мав міжнародних перемог на олімпійській «тисячі», не рахуючи молодіжного рівня. А в Сегеді треба було лише перемагати.

Небезпідставність своїх амбіцій Алтухов показав вже в попередньому заїзді, де цілком міг перемагати, але зберіг сили для більш важливої справи – фіналу. І у вирішальному заїзді не залишив конкурентам ані шансу. Потужний старт вивів його на лідируючу позицію, яку він зберіг до самого фінішу,де його перевага склала 2,5 секунди.

Після фінішу Павло не приховував сліз – така робота була пророблена, такі емоції накопичилися. І це все принесло успіх. Тепер нова мета – п’єдестал Олімпійських ігор!

Варто відзначити, що здобуті ліцензії не іменні і тому передбачена система олімпійського відбору для вітчизняних веслувальників. Зокрема, жіночі екіпажі комплектуються за результатами виступу на Кубку України пам’яті Юлії Рябчинської (9-12 квітня, м. Дніпро), де було відібрано п’ять кращих спортсменок за сумою часових показників на дистанціях 200м і 500 м: Марія Повх (Волинська область), Анастасія Тодорова (Одеська область), Людмила Кукліновська (Полтавська область), Юлія Юрійчук (Київська область), Марія Кічасова-Скорик Полтавська область). Діана Танько (Полтавська область) за цим показником посіла 6-е місце і стала запасною на час підготовки до Ігор. Вихованка хмельницької школи веслування  Інна Грищун, котра посіла 4 місця на попередній Олімпіаді в Ріо, а нині представляє Полтавщину, поступилася цим суперницям і вибула з числа претенденток на поїздку до Токіо.

У каноїстів на Олімпійські ігри відправляться екіпажі, які переможуть на особистому чемпіонаті України пам’яті В’ячеслава Сорокіна (25-29 травня, м.Дніпро).  Тут своїм шансом  в змаганнях серед чоловіків на 1000м  мають намір скористатися кілька сильних екіпажів-двійок, в тому числі Павло Алтухов в парі з іншим  вихованцем хмельницького веслування Дмитром Янчуком-бронзовим призером Олімпіади-2016, котрий нині також представляє Полтавську область.

Вони налаштовані зробив все можливе, щоб подивитись на підняття українського прапору з олімпійського п’єдесталу.

Від admin