В Софії (Болгарія) завершився  останній ліцензійний турнір для борців вільного та греко-римського стилів. У жіночій боротьбі Україну представляли дві спортсменки: Ірина Харів (до 53 кг) та Алла Белінська (до 76 кг). Здобути ліцензію вдалося лише Аллі Белінській – Ірина Харів покинула змагання ще за підсумками 1/8 фіналу.

А от Алла  впевнено дійшла до фіналу,  виборовши право на участь в Олімпійських іграх в Японії. Слід відзначити, що за весь день вона не віддала жодного балу суперницям: першу сутичку з литовською спортсменкою  виграла з рахунком 4:0, наступну з румунською борчинею – 5:0. А в півфіналі перемогла (8:0) Марію Акосту з Венесуели, якій поступилася також у півфіналі в 2016 році на аналогічному ліцензійному турнірі напередодні Олімпіади в  Ріо-де Жанейро.  Головна конкурентка Белінської туркеня Ясемін Адар відмовилась від участі у фіналі. Тож до олімпійської ліцензії наша спортсменка додала золоту медаль змагань.

Одразу  після завершення турніру Алла висловила слова подяки своїм особистим тренерам Андрію Стадніку та Віктору Лушнікову, які дуже правильно вибудували тактику, навчили використовувати свої сильні сторони, налаштовували  на перемогу та детально продумували, які прийоми варто застосовувати. Вдячна також своєму першому тренеру Анатолію Власову за те, що привів її в цей спорт в селі Вільховець Новоушицького району, без якого цієї перемоги не було б. Вона також повідомила про подальшу підготовку до Олімпіади в Токіо: «Це літо буде дуже напруженим, хочу більше качатись, працювати над недоліками. Зараз я маю пройти вакцинацію. І вже в червні планую поборотись на Open Poland у Варшаві. В травні в нас будуть збори в Конча-Заспі, потім в Заросляку в Карпатах і потім на морі в Южному. Тренери розробили план підготовки і сподіваюсь в нас все вийде. Ми як спортсмени  повинні робити свою роботу, а там як Бог дасть. Я зроблю все, що в моїх силах, щоб здобути Олімпійську медаль. Це мрія кожного спортсмена, ключовий момент в кар’єрі».

Нагадаємо, що  у жіночій боротьбі Україна вже мала чотири олімпійські ліцензії  на Олімпіаду-2020 : Оксана Лівач (вага до 50 кг), Аліна Грушина (вага до 57 кг), Ірина Коляденко (вага до 62 кг), Алла Черкасова (вага до 68 кг). Тож у підсумку на токійських килимах виступить 5ураїнок .

Останнім шансом завоювати путівку на Олімпійські ігри з 5 українських чоловіків-вільників скористався лише Василь Михайлов у вазі 74 кг.

 Василь розпочав свій шлях до фіналу з кваліфікації де здолав борця з Монголії з рахунком 6:2. В двох наступних сутичках переміг достроково по балам – 10:0 в 1/8 і 11:0 в1/4. Півфінальна сутичка була більш напружена, але в другій половині Василь зміг переломити хід поєдинку і виграти з рахунком 4:2.  У  фіналі Михайлов поступився (2:6) діючому чемпіону Європи Магомедхабибу Кадимагомедову з Білорусі.

За вихід до фіналу окрім ліцензії Василь отримав срібну нагороду турніру і разом з  Андрієм Хоцянівським (вагова категорія 125кг) представлятиме українських  вільників у Токіо.

З 4-х  українців  греко-римської боротьби лише  Парвіз Насібов , виступаючи у категорії до 67 кг, здолав борців зі Швейцарії, Перу, Азербайджану та Японії   і вийшов  в фінал турніру .

Це третя олімпійська ліцензія на рахунку збірної України з греко-римської боротьби. Перші дві «спортивні перепустки» у Токіо раніше здобули Ленур Теміров (у ваговій категорії до 60 кг) та Жан Беленюк (у ваговій категорії до 87 кг).

Отож, право на поїздку до Японії отримали 10(5+2+3) українських борців (з  18 можливих).

Довідка Результати борців з України на попередніх Олімпійських іграх:

     Атланта-1996: 17 (з 20 можливих) ліцензій, 4 медалі;

    Сідней-2000: 16 (16), 2 медалі;

    Афіни-2004: 16 (18) ліцензій, 2 медалі;

    Пекін-2008: 17 (18) ліцензій, 4 медалі;

    Лондон-2012: 13 (18) ліцензій, 1 медаль;

    Ріо-2016: 11 (18) ліцензій, 1 медаль.

Від admin