Продовжуємо говорити про олімпійську підготовку. До вашої уваги інтерв’ю зі старшим тренером збірної України Сергієм ЖИЛЯЄВИМ, який на даному етапі займається підготовкою олімпійської каное-двійки Павло АЛТУХОВ/ Дмитро ЯНЧУК, а також безпосередньо Павла до виступу в одиночці на Іграх-2020.

Продовжуємо говорити про олімпійську підготовку. До вашої уваги інтерв’ю зі старшим тренером збірної України Сергієм ЖИЛЯЄВИМ, який на даному етапі займається підготовкою олімпійської каное-двійки Павло АЛТУХОВ/ Дмитро ЯНЧУК, а також безпосередньо Павла до виступу в одиночці на Іграх-2020.

ЧЕМПІОНАТ ЄВРОПИ

– Сергію Леонтійовичу, відштовхуємося в нашій бесіді в чемпіонату Європи. Як оціните виступ нашої олімпійської каное-двійки, яка посіла 6-е місце?

– Не все вийшло так, як хотілося. Були для цього причини. На мій погляд, чисто психологічного характеру. На мою думку, на чемпіонаті Європи Павлу треба було відпрацювати ще і в одиночці, щоб не перегоріти упродовж змагань. Зрозуміло, акцент робився на двійку, але з іншого боку, можна було подивитися і на його виступ в одиночці. Разом з цим знімалася б і психологічна напруга – спортсмен не ганявся би з усіма, глядячи на конкурентів збоку. Є такий фактор.

Так, трохи незадоволений виступом двійки на Євро, але нічого страшного в такому виступі немає.

– Результат відповідає готовності на нинішній момент?

– Думаю, що могли і краще виступити – я ж не можу вникнути повністю в стан спортсмену – здоровий він, чи ні, і таке інше. Розраховував, що хлопці боротимуться за медалі – по тому ходу, що вони показували перед чемпіонатом Європи. Вони можуть, вони мають потенціал для цього.

Euro day1 site 11

СКЛАДНОСТІ ПІДГОТОВКИ

– Дмитро Янчук до виступу в екіпажі з Павло Алтуховим упродовж своєї кар’єри був тільки загребним. Тепер він на другому номері, а це, як відомо, зовсім інші робота. Наскільки важко було перебудуватися?

– До Кубку України, наприклад, вони виходили в екіпажі разів шість. І, дійсно, складно було перебудуватися, адже Дмитро не звик рулитися. Якщо правий вітер, це створює проблеми. Спортсмени відчувають це відразу. Веслувальнику, який раніше працював на першому номері, а потім перейшов на другий, момент руління не завжди вдається.

Але часу для підготовки у нас достатньо. В двійці більше ходитимемо по незручному вітру, щоб відпрацювати стереотип руління в таких умовах. Побачимо, наскільки нам це вдасться.

– На Олімпійських іграх планується, що Павло Алтухов виступатиме і в одиночці, і в двійці. В Ріо-2016 німець Брендель і бразилець Куейруш з успіхом це зробили (вони завоювали золоті і срібні в цих видах програми відповідно.– пресслужба). Наскільки Павлу реально бути поєднати два цих види?

– Це цілком реально, адже є запас за часом: спочатку відпрацьовуємо двійку, потім – одиночку (за програмою Ігор-2020: С1-1000 – 1-2-й дні змагань, С2-1000 – 5-6-й. – пресслужба). Павло в цьому році добре підготовлений і може поєднувати ці види.

ОЛІМПІЙСЬКА ПІДГОТОВКА

– Як буде побудована підготовка після Євро?

– На десять днів відправляємося на тренувальну базу в Сянки – займатимемось загально-фізичною підготовкою. Там гарний спортивний зал, укомплектований корисними тренажерами, кожен з яких по-своєму ефективний. Далі – Обухів, де ми проведемо спеціальну підготовку, яка, звісно, буде поєднуватися із загально-фізичною. Цей збір триватиме 22 дні. Далі – заключна фаза підготовки, де працюватимемо над швидкісними якостями.

– У вас є успішний досвід підготовки до Олімпійських ігор-2016 (на Іграх-2016 20-річний Павло до останнього боровся за бронзову медаль, а в підсумку, після дискваліфікації Сергія Тарновського, став 4-м. – пресслужба).

– Так. Щоправда, коли пересуваєшся далеко на схід відносно місця проживання, адаптація проходить дещо складніше, ніж в західній напівкулі, але, думаю, що ми впораємося. На мій погляд, дещо пізно ми виїжджаємо в Японію – за шість днів до старту. Втім, я спілкувався з більш досвідченими в цьому відношенні людьми, які розповіли про схеми адаптації до цього часового поясу. Звісно, розповім про це спортсменам. Як їхній організм це сприйме, побачимо.

Інформація з сайту Федерації каное України (https://ukraine-canoe.org/)

Від admin