З 4 по 13 березня у китайській столиці Пекіні відбуваються XІІI зимові Паралімпійські ігри , де розігрують 78 комплектів нагород у шести видах спорту. Серед їх учасників 29 українських спортсменів: 13-з ураженнями опорно-рухового апарату, 7-з порушеннями зору,9-спортсмени-лідери(гайди),котрі виборюватимуть нагороди у двох дисциплінах-парабіатлоні та лижних гонках .

Спортсмени Росії та Білорусі відсторонені від участі в Паралімпійських іграх 2022 року за порушення Олімпійського перемир’я.

5 березня, у перший день своїх виступів, вітчизняні спортсмени здобули одразу сім медалей (3 золоті, 3 срібні, 1 бронзова) у парабіатлоні  (спринт-дистанція  6км).

Золоті медалі вибороли Григорій Вовчинський  (стоячи) з Вінничини, Оксана Шишкова з  та Віталій Лук’яненко (обоє- порушення зору) з Харківщини.

Володарями «срібла» стали Тарас Радь ( сидячи) з Тернопільщини, Людмила Ляшенко ( стоячи) з Харківщини та Олександр Казік (порушення зору) з Вінниччини.

«Бронза» дісталася Дмитру Суярко (порушення зору) з Чернігівщини.

Лише у жіночій спринтерській гонці серед сидячих спортсменів Україна не змогла здобути нагород. Проте там  тріумфувала 32-річна американка Оксана Мастерс, яка народилася у Хмельницькому. Золота медаль стала для неї вже 11 нагородою ,здобутою на літніх та зимових  Паралімпіадах з 2012 року. Нагадаю, що на попередніх  зимових  Іграх-2018 Оксана виграла 2золоті, 2 срібні та 1 брозову медалі.

Україна з трьома золотими медалями очолила загальнокомандний залік Паралімпійських ігор за підсумками першого змагального дня, а  за кількістю нагород поступається лише господарям змагань, в активі яких 2 золоті, 3 срібні та 3 бронзові медалі.

Від admin