20 березня в Белграді(Сербія) завершився чемпіонат світу з легкої атлетики у приміщенні за участю найсильніших спортсменів зі 137 країн.

Упродовж трьох днів атлети в умовах високої конкуренції і готовності продемонстрували високий рівень, встановивши три рекорди світу, поновивши десятки національних та особистих досягнень.

Всього нагороди отримали спортсмени з 31 країни , в тому числі золоті медалі відправилися до 19 держав.

До трійки найуспішніших команд увійшли:

1.Ефіопія-4 золоті ,3 срібні, 2 бронзові медалі;

2.США-     3 золоті ,7 срібні, 8 бронзові медалі;

3.Бельгія-  2 золоті медалі.

Збірна України разом з командами Іспанії, Франції, Португалії, та Багам,у доробку яких по одній золотій та срібній медалей, посіла шосте місце. Значно нище своїх можливостей виступили такі традиційно сильні легкоатлетичні держави як Велика Британія, Польща, Кенія, а спортсмени Німеччини взагалі залишилися без нагород.

Нашу країну гідно представили 6 жінок , які  виконали раніше необхідні нормативи та мали змогу підтримувати свою спортивну форму в  складних умовах і переживань ,у яких перебуває вся Україна, починаючи з 24 лютого.

В перший день змагань 21-річна Юлія Лобан з Чернігівщини посіла десяте місце з сумою 4192 очка у п’ятиборстві на дебютному для себе чемпіонаті світу.

Наступного ранку тріумфом для Ярослави Магучіх з Дніпра завершився турнір серед жінок в стрибках у висоту. Перемогу їй приніс найкращий результат сезону у світі – 2,02 м. П’яте місце посіла киянка Ірина Геращенко(1,92м).

Броварчанка Анна Плотіцина успішно подолала перший етап в бігу на 60м з бар’єрами(8,17сек) та потім до фіналу пробитись не змогла.

Лише один крок відділив киянку Яну Гладійчук від бронзи чемпіонату світу . Українська стрибунка з жердиною з першої спроби подолала 4,60 м і ділила третю сходинку зі швейцаркою Ангелікою Мозер. Але успішна третя спроба словенки Тіни Шутей на 4,70м, які не підкорилися Яні, перекреслила шанси України на медаль. То ж у неї підсумкове 4 місце.

У заключний день чемпіонату вся увага українських вболівальників була прикута то хмельничанки Марини Бех-Романчук, котра змагалася в двох дисциплінах.

Виступаючи вранці у потрійному стрибку вперше на міжнародній арені, Бех-Романчук ,увійшовши до фіналу лише з 8 місця (14,28м),у заключній спробі стрибнула на рекордні для себе 14,74м й виграла срібло. Обіграти її вдалося лише рекордсменці світу й олімпійській чемпіонці Юлімар Рохас з Венесуели, яка також у заключній спробі встановила світовий рекорд у приміщенні – 15,74 м. Бронза в Кімберлі Вільямс з Ямайки (14,62 м).

Ввечері Марина знову  вийшла в сектор, щоб позмагатися ще за одну медаль – в стрибках у довжину. У п’ятій спробі вона виконала стрибок, який дозволив би їй піднятися на п’єдестал, але судді вгледіли мінімальний заступ і спробу в районі 7м не зарахували.

Проте й без того Бех-Романчук виступила в Белграді вище всіляких похвал. Слідом за сріблом у потрійному стрибку вона ввійшла до шістки найсильніших в стрибку у довжину (6,73 м). Перемогла й захистила титул чемпіонки світу в приміщенні сербка Івана Вулета (7,06 м) 

Після свого тріумфу, хмельничанка сказала: «Найважливіше, що хочу сказати: я стрибала з єдиною думкою. Думкою про те, що ця медаль має бути не для мене, а для моєї країни. Лише завдяки військовим і людям, які докладають стільки зусиль для того, щоб моя країна вистояла, я можу бути тут. Заради них я маю викластися максимально й показати, що ми сильні. Дуже сильні». “Сьогодні мало бути дві медалі для моєї країни, але нові правила та судді вирішили зовсім по-іншому… Але я дякую Богу та всім причетним за цей день та за цю медаль. Наступного разу я доб’юсь свого”, – написала Марина Бех-Романчук у своєму Instagram.).

А завершився чемпіонат світовим рекордом зі стрибків з жердиною від шведа Арманда Дуплантіса – 6,20 м!

Ще один світовий рекорд у приміщенні цього дня був на рахунку американця Гранта Голловея, який у півфіналі промчав 60 м з бар’єрами за 7,29 сек, а згодом виграв золото з часом 7,39 сек.

 Наразі за рахунок підтримки Національного олімпійського комітету України, Мінмолодьспорту України, міжнародних федерацій провідні вітчизняні спортсмени мають змогу готуватись до відповідальних стартів за кордоном.

Хмельничани Марина Бех –Романчук та Марія Горєлова разом зі своїм наставником Вадимом Крушинським вирушають до Португалії для якісної підготовки до літнього сезону. Вони вдячні тим людям котрі забезпечили взимку належні умови для тренувань  в Хмельницькому не лише для них, але й та деяких іногородніх легкоатлетів.

Від admin