З 15 по 24 липня в американському місті Юджин (штат Орегон) відбувається 18-й чемпіонат світу з легкої атлетики у 49 дисциплінах за участю представників з 192 країн.

Там від України  виступає лише 22 (найменше в історії)  спортсменів (18 жінок, 4 чоловіка) в 14 дисциплінах. У світовій першості беруть участь представники зі 192 країн у 49 дисциплінах.

Чемпіонат мав відбутися в 2021 році (6-15 серпня), але через пандемію Covid-19, внаслідок якої Олімпійські ігри-2020 було перенесено на 2021 рік, головні світові змагання легкоатлетів були перенесені на липень 2022 року.

 Хмельниччину на чемпіонаті представляє  Марина Бех-Романчук, котра виконала нормативи в двох дисциплінах.

16 липня вона впевнено пробилася до основного етапу змагань з потрійного стрибка, стрибнувши в кваліфікації з першої спроби на 14,54 м. Проте 18 липня, у свій 27день народження, Марина виступила невдало. Лише в першій спробі виконала дальні стрибки, приземлившись в районі 15 м, але у зв’язку з мінімальним заступом в 1см, судді результат не зафіксували.

У третій спробі хмельничанка стрибнула на 13,91м і завершила боротьбу на 11 місці з 12 учасниць. 8 найкращих після перших трьох спроб продовжили боротьбу за медалі.

Золоту медаль чемпіонату (втретє поспіль!) упевнено виграла  олімпійська чемпіонка та рекордсменка світу Юлімар Рохас із Венесуели з найкращим результатом сезону в світі-15,47 м. Срібло в Шанейки Рікеттс із Ямайки (14,89 м), бронза в американки Торі Франклін (14,72 м).

Варто відмітити, що Марина Бех-Романчук лише перший рік виступає у цьому виді на міжнародній арені, а матиме ще змогу реабілітуватись в Юджині у своїй основній дисципліні-стрибках у довжину, які пройдуть 23 (кваліфікація) та 24 (фінал) липня.

Та все ж того дня українські шанувальники легкої атлетики дочекались першої нагороди чемпіонату.

Херсонець Андрій Проценко став бронзовим призером чемпіонату світу-2022 в стрибках у висоту. 

Проценко з першої подолав висоту 2,33м (кращий власний результат сезону), що дозволило українцю потрапити на подіум. Після двох невдалих спроб на висоті 2,35м, Андрій переніс третю на 2,37м, однак не зміг її підкорити. Для  34-річного українського  стрибуна це перша медаль літніх чемпіонатів світу.

Чемпіоном став катарець Мутах Есса Баршим (2,37м –найкращий результат сезону в світі), срібну медаль завоював кореєць Сан Хьок (2,35 м-повторення національного рекорду).

Зазначимо, що після російського воєнного вторгнення в Україну Проценко більше місяця перебував в окупації і тренувався в полі. Потім з сім’єю кілька днів, перед від’їздом за кордон до Португалії, перебував у Хмельницькому-місті, в якому він три роки поспіль готувався на навчально-тренувальних зборах до найвідповідальніших зарубіжних стартах і завжди відчував підтримку від місцевих функціонерів спорту і влади.

З сьомої спроби з кваліфікацією на чемпіонатах світу впорався Андрій Проценко. Як би парадоксально це не звучало, але титулованому українцеві до цього жодного разу не вдавалося подолати цей бар’єр. Зараз же, після перебування на окупованій російськими військами Херсонщині, з численними переїздами йому все ж вдалося досягнути мети.

«Я був у гіршому стані, ніж на попередніх чемпіонатах, але це, можливо, десь навіть допомогло. Ти не розслабляєшся завчасно, тримаєш себе в тонусі до кінця, адже не впевнений у своїй готовності. Плюс на спортсменах зараз більше відповідальності, ніж будь-коли. На нас зараз більше дивляться, й при цьому не лише на результати, а й на поведінку. Тут ми представляємо не лише себе, а й країну. Я дуже вдячний нашим військовим за те, що зараз маю можливість бути на чемпіонаті світу. Дуже хочеться якомога швидшої перемоги для України у війні. Я знаю, що їм зараз не солодко. На моїй рідній Херсонщині російські війська осіли, тримають позиції і готові до різних несподіванок, але навіть попри це у наших є результати! Я дуже вдячний їм за це й зі свого боку допомагаю їм, як тільки можу», – сказав Андрій Проценко після нагородження.

Його бронзова медаль – має велике значення, тепер вона з Андрієм вирушає додому. Херсон – це Україна!

То ж подякуємо Андрієві за вдалий медальний почин і підтримаймо українських легкоатлетів на американському континенті!

Від admin