30 березня, напередодні Міжнародного дня спорту, для студентів Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії проведено Всеукраїнський спортивно-інтерактивний захід серед дітей та молоді «OlympicLab» за напрямом «Гендерна рівність у спорті».

Спортивно-пізнавальний захід, ініційований відділенням Національного олімпійського комітету в Хмельницькій області, відбувся в актовій залі цього навчального закладу за участю представників відділення НОК,  обласних федерацій важкої атлетики і туризму, керівників академії.

Звертаючись до студентів, ректор академії Інна Шоробура відмітила корисність та необхідність занять фізичною культурою і спортом, особливо в умовах повномасштабної агресії російської федерації. Враховуючи потребу у кваліфікованих кадрах, цьогоріч в ХГПА передбачається з початком нового навчального року ввести підготовку магістрів за спеціальністю “фізична культура і спорт”.

Надалі перший заступник голови відділення НОК Віктор Флентін розповів про суттєві зміни, що відбуваються в олімпійському русі стосовно гендерної рівності. Адже, якщо на Іграх І Олімпіади в 1896 році змагалися лише чоловіки, то на Олімпіаді-2020 в Токіо  їх співвідношення з жінками майже зрівнялося (52% до 48%), а на юнацьких Іграх їх присутність вже однакова. Така пропорція досягається за рахунок проведення змагань у змішаних командах (зокрема: естафетний біг легкоатлетів, біатлоністів, а також в стрибках у воду, фрістайлі, кульовій стрільбі), вирівнюється представництво обох статей і в окремих видах. Наразі кількість жінок, навіть здавалося б у суто чоловічих видах (важка атлетика, єдиноборствах), зрівнялась.

Потім заслужений тренер України з важкої атлетики Сергій Петриченко провів майстер клас зі своїми вихованками, членами юнацької збірної області – сестрами Діаною та Каріною Алєксеєвими і Оленою Андреєвою, котрі граційно демонстрували техніку виконання ривка і поштовху штанги. Присутнім в залі юнакам запропонували випробувати себе у гирьовому спорту. Найвправніші з них були відмічені призами і грамотами.

Директор міського центру туризму Леся Стебло повідомила про можливості  активного відпочинку в регіоні, залучення студентів до волонтерства.

У підсумку присутні  засвоїли, що єдність, натхнення, завзятість і повага забезпечують  рівні умови для розвитку в спорті як чоловіків, так і жінок.

На закінчення заходу Віктор Флентін передав керівниці академії олімпійську літературу і спортінвентар.

Від admin