В Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці відбулася презентація 57-го рекомендаційного бібліографічного довідника «Календар знаменних і пам’ятних дат Хмельниччини на 2024рік», основне призначення якого – популяризація та донесення до користувачів інформацію про видатних подолян, історичні події, ювілейні дати, що стосуються краю.

Захід проведено в змішаному форматі: у бібліотеці та на платформі ZOOM в присутності 70 науковців, краєзнавців, журналістів, просвітян, працівників музейних, навчальних, бібліотечних закладів області та громадських організацій, в тому числі представників регіонального відділення Національного олімпійського комітету України, котрі з 2011 долучилися до наповнення щорічних видань довідника.

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих воїнів-захисників.

Ведуча заходу, завідуюча відділу краєзнавства Зоя Філіпенко розповіла про 4-х учасників російсько-української війни, ювілярів, фото яких винесено на обкладинку.

Укладач Календаря, головний бібліограф відділу краєзнавства Оксана Шеін звернула увагу на дати, що увійшли до «Календаря на 2024 рік», а це понад 1000 знаменних дат про життя області, у тому числі  150 вперше виявлених.

Серед видатних ювілярів, життєво пов’язаних з Хмельниччиною, в довідник внесено 16 уславлених спортсменів та фахівців фізичної культури, в тому числі олімпійці: Ольга Жовнір – чемпіонка ХХІХ Ігор з фехтування на шаблях в команді, футболіст Володимир Капличний-бронзовий призер ХХ Ігор, а також Володимир Антонюк-триразовий чемпіон і срібний призер літніх Паралімпійських ігор (2004-2016р.р.).

До видання увійшла і Оксана Мастерс (при народженні Оксана Олександрівна Бондарчук) — американська спортсменка, уродженка Хмельницького, паралімпійська чемпіонка та багаторазова призерка літніх та зимових Паралімпіад. 2012 – 2022 років (академічне веслування, шосейні велоперегони, біатлон та лижні перегони).

А серед видатних наставників чемпіонів і призерів Олімпіад на сторінках Календаря розміщена інформація про заслужених тренерів України, знаних на міжнародному рівні фахівців-Валерія Штурбабіна (фехтування) та Костянтина Мудрика (дзюдо).

В обговоренні довідника взяв участь перший заступник голови відділення НОК України Віктор Флентін, який розповів присутнім не лише про здобутки і цікаві пригоди вказаних спортсменів-ювілярів, але й нагадав про непересічну подію 20 – річної, давнини – 5 липня  в Києві, коли в міжнародному етапі естафети олімпійського вогню напередодні Олімпійських ігор в Афінах серед 120 факелоносців були 4 вихідці з Поділля, в тому числі легкоатлети: єдина школярка-14-річна хмельничанка Анастасія Гаєва і олімпієць 1964 року Степан Байдюк.

Віктор Володимирович продемонстрував присутнім настінний Календар -2023 з найкращими спортсменами Хмельниччини 2022 року, що заходиться в краєзнавчому відділі бібліотеки, і пообіцяв подарувати на початку 2024року аналогічний Календар з героями спортивного 2023року.

Учасники презентації отримали паперовий примірник довідника, переглянули книжкову виставку «Хмельниччина: наш рідний край» з фондів бібліотеки, на якій представлено «Календарі знаменних та пам’ятних дат Хмельниччини», починаючи з 1966 року.

Друковані примірники Календаря надійдуть в усі центральні районні та міськi бібліотеки і вищі навчальні заклади області, він також виставлений для широкого загалу на веб-сайті бібліотеки.

Від admin