У грецьких Афінах завершилися змагання етапу Кубка світу з фехтування на шаблях серед жіночих команд. Збірна України в сладі Ольги Харлан, Аліни Комащук, Олени Кравацької та Юлії Бакастової.посіла на турнірі друге місце.

У статусі шостих сіяних “синьо-жовті” отримали пряму путівку до 1/8 фіналу. За путівку до чвертьфіналу перемогли команду Китаю — 45:30. З дев’яти сутичок українки виграли шість.

В 1/4 фіналу здолали третіх сіяних турніру, збірну Угорщини — 45:31. Українки виграли сім сутичок у протистоянні, зокрема перші чотири поспіль.

У півфіналі  перевершили Болгарію з рахунком 45:34. П’ять сутичок завершилися на користь України, у ще одній — зафіксували нічию 5:5.

У “золотому” фіналі українок зупинила перша сіяна збірна Франції, з олімпійськими віцечемпіонками Токіо-2020 Сесілією Бердер та Манон Брюне у складі — 30:45. З дев’яти сутичок “синьо-жовті” програли сім, ще дві до нічиїх зводила Кравацька.

До цього Харлан, Кравацька, Бакастова та Комащук посіли на етапах Кубка світу четверте місце на змаганнях в Алжирі та п’яте – у Лімі.

Загалом жіноча збірна України востаннє фехтувала у фіналі Кубка світу в травні 2023 року в грузинському Батумі. Тоді «синьо-жовті» вперше з 2016-го вибороли «золото» на такому рівні.

Попереду в шаблісток – останній етап у межах олімпійської кваліфікації до Парижа-2024. Якраз на Кубку світу в бельгійському Сінт-Нікласі, що пройде 15-17 квітня, стануть відомі всі володарки командних путівок на Ігри.

Збірна України перед останнім відбірковим етапом посідає п’яте місце у світовому рейтингу жіночих команд у шаблі. Олімпійські путівки здобудуть команди в ТОП-4, а також по одному додатковому представнику з кожного континенту.

Світовий рейтинг. Жіноча шабля, команда (ТОП-10)

1. Франція -373 очки

2. Угорщина- 304

3. Республіка Корея – 291

4. Україна – 281

5. США -258

6. Італія – 250

7. Болгарія – 212

8. Японія – 206

9. Іспанія – 197

10. Азербайджан – 194

А напередодні командних змагань відбулися особисті, де лідер української збірної Ольга Харлан,яка вже має індивідуальну ліцензію на Олімпіаду-2024, виборола третю медаль у нинішньому сезоні Кубка світу з фехтування.

На першому етапі в Алжирі Харлан завоювала срібну медаль, а на другому в Лімі -золоту, яка стала для неї першою з 2019 року на цьому рівні.

Україну в особистому турнірі на шаблях в Афінах загалом представили шість спортсменок. Ізабелла Гросул, Олена Кравацька та Валерія Гнідашева вибули у першому раунді, Юлія Бакастова — в другому, а вихованка Нетішинської школи фехтування Аліна Комащук, котра наразі представляє Одещину, зазнала поразки в 1/32 фіналу. Натомість Ольга Харлан зуміла вибороти бронзову медаль.

Загалом жіноча збірна України востаннє фехтувала у фіналі Кубка світу в травні 2023 року в грузинському Батумі. Тоді «синьо-жовті» вперше з 2016-го вибороли «золото» на такому рівні.

Попереду в шаблісток – останній етап у межах олімпійської кваліфікації до Парижа-2024. Якраз на Кубку світу в бельгійському Сінт-Нікласі, що пройде17 березня, стануть відомі всі володарки командних путівок на Ігри. Збірна України перед останнім відбірковим етапом посідає п’яте місце у світовому рейтингу жіночих команд у шаблі. Олімпійські путівки здобудуть команди в ТОП-4, а також по одному додатковому представнику з кожного континенту.

Вболіваймо за наших дівчат, які гідно тримають спортивний фронт!

Від admin