29-30 квітня у Кам’янці-Подільському відбулися Всеукраїнські змагання з легкоатлетичних метань на честь Олімпійських чемпіонів 1972 року – уродженців Хмельниччини Фаїни Мельник (метання диска) та Анатолія Бондарчука (метання молота) і ІІ етап Кубку України з легкоатлетичних метань.

На традиційний легкоатлетичний форум для метальників, який було започатковано 16 років тому і наразі проводиться під патронатом Національного олімпійського комітету України, цьогоріч прибули 174 спортсменів п’яти вікових груп (кадети, юнаки, юніори, молодь, дорослі) – представники 18 областей та міста Києва.

Упродовж двох днів вони виборювали нагороди в чотирьох дисциплінах – метанні списа, молота, диска і штовхання ядра в  секторах стадіону місцевого національного університету імені Івана Огієнка та центрального міського стадіону імені Григорія Тонкочеєва.

Під час урочистого відкриття цього цікавого спортивного дійства спортсменів та їх наставників привітали організатори та почесні гості турніру: ректор Кам’янець-Подільського національного університету Сергій Копилов, Кам’янець-Подільської міський голова Михайло Посітко, виконуюча обов’язки президента Федерації легкої атлетики України Ольга Саладуха, голова відділення НОК України в Хмельницькій області Віталій Огон, президент федерації легкої атлетики Хмельницької області Олександр Прокопов.

Вони згадали досягнення уславлених олімпійців Поділля, назвали п’ять студентів та випускників КПНУ, в тому числі молотобойця Михайла Кохана, які вже вибороли ліцензії на Ігри ХХХІІІ Олімпіади в Парижі, і побажали учасникам змагань перемог та покращення власних рекордів.

Посприяла створенню хорошої атмосфери і погода, чим сповна скористалися атлети: десятки спортсменів покращили особисті рекорди, а деякі- виконали або підтвердили нормативи на юнацькі, юніорські та молодіжні офіційні міжнародні змагання поточного року.

Цікаво пройшли два протистояння в метанні молота за участі досвідчених атлетів. У чоловіків кращим став Гліб Піскунов (71,87м) з Донеччини, який мав незначну перевагу над срібним призером Михайлом Гаврилюком (71,75м) з Івано-Франківщини. А серед жінок перемогла дворазова учасниця Олімпійських ігор Ірина Климець (67,69м), друга-Олена Хамаза (66,12м), обоє  з Волині.

Руслан Валітов з Дніпра здобув першість в метанні диска (55,10м) та в штовханні ядра(15,34м) серед чоловіків.

Окрасою змагань став виступ Ангеліни Шепель, 2008року народження, з Чернігівщини, котра прогресує з кожним стартом. Наразі їй  вдалося виконати всі шість спроб в штовханні 3кг ядра за 16-метрову позначку. Свій виступ в секторі вона завершила з результатом 17,62м,встановивши новий рекорд України серед дівчат до 18 років (NU18R).

Варто відзначити представників інших вікових груп, зокрема:

Cтаніслава Чирву (ядро 6кг-19,19м) та Станіслава Клочка(спис 800г-70,70м),юніори U20, зі столиці;

Корнєєву Милану, 2009року народження, (спис 500г-47,31м) ,дівчину U16, з Дніпропетровщини.

Порадувала фахівців Хмельниччини перспективна легкоатлетка зі Старокостянтинова Дарина Крупчинська,2009року народження, переможниця всеукраїнських юнацьких змагань в 2023-2024роках з п’яти- і семиборства . Цього разу вона здобула треті місця в метанні 500-грамового  списа (35,12м)  та в штовханні 3-кілограмованого ядра (10,30м) серед дівчат U16.

Усі переможці та призери змагань в особистому заліку отримали грамоти і медалі. Подарунками від відділення НОК України в Хмельницькій області відзначені найкращі метальники в усіх вікових групах , а також кам’янчани: чемпіонка Європи -2023 в потрійному стрибку Олександра Чернуха і її тренер Олег Вергуш.

Від admin