З 20 по 25 квітня 24 команди з 20 областей України та Києва взяли участь в перших офіційних стартах національного масштабу в місті Умані Черкаської області. Майже 400 спортсменів двох вікових груп (дорослі та юніори) боролись там за нагороди і можливість відібратись для участі в міжнародних  травневих стартах.

В командному заліку перемогу здобула Полтавська область №1 (2010 очок), на другому місці – Львівська область №1 (1890очок), на третьому – збірна Миколаївщини (1288 очок), збірна команда Хмельницької області, до складу якої увійшли вихованці спортшкіл з обласного центру та Волочиська, посіла 7місце (846 очок).

В особистому заліку  здобували медалі  серед  дорослих такі подільські веслувальники:

Ганна Павлова (4 нагороди)-«золото» в байдарці-двійці на дистанціях 200 м та 500 м, в байдарці-четвірці на 500 м, «срібло» в байдарці-одиночці на 1000м;

Микола Мельник )-«золото» в байдарці-четвірці на дистанції 1000 м та “бронза” на 500 м;

Анастасія Дежицька – «срібло» в каное-двійці на дистанції  500 м та «бронза»  в каное одиночці на  5000 м;

Тетяна Зозуля  та Анасасія Василенко  – “бронза” в каное-четвірці на дистанції 500 м.

Ці змагання були етапом відбору до національної збірної команди України для участі в Європейській олімпійській кваліфікації до Ігор ХХХІІІ  Олімпіади в Парижі  та Кубка світу.

За результатами виступів в Умані визначилися учасники цієї  кваліфікації з веслування на байдарках і каное, яка відбудеться  8-9 травня в угорському місті Сегед.

 Серед них і хмельничанка Ганна Павлова  та Людмила Кукліновська з Миколаївської області в складі екіпажу байдарки-двійки  боротимуться на дистанції 500м.

Ще один наш земляк-Павло Алтухов, який наразі представляє Полтавську область, спробує відібратись  на Олімпіаду в каное-одиночці на 1000м.

Для здобуття олімпійської ліцензії в одиночках потрібно зайняти перше або друге місце, у двійках – лише перше місце. Нагадаємо, що Україна вже має олімпійські ліцензії в байдарці-четвірці серед чоловіків та каное-двійці серед жінок.

Також на Кубку України проводився відбір для участі в Кубку світу. Згідно Системи відбору, «переможці Кубка України, які виконали норматив у своїх номерах програми, беруть участь у Кубку світу за рахунок видатків державного бюджету. Срібні призери в цих номерах програми можуть брати участь у Кубку світу за рахунок інших коштів, не заборонених законодавством».

Дмитро Янчук, бронзовий призер Олімпіади-2016, вихованець хмельницької школи веслувальників, що також виступає за Полтавщину, в якості переможця серед каноїстів на дистанції  5000 м серед чоловіків в Умані, здобув право виступити на Кубку світу.

Вітаємо хмельничан – призерів  Кубка України та їх наставників з хорошим початком літнього веслувального сезону, очікуємо яскравих виступів на міжнародних стартах!

Від admin