8-9 травня в угорському Сегеді  проведено Європейську олімпійську кваліфікацію до Ігор-2024 в Парижі.

Загалом заявилось 35 країн Європи та окремо «незалежні атлети» з росії та білорусі. Практично в кожному виді олімпійської програми ICF допустила по одному представнику країн-агресорів, які вперше змагалися на міжнародній арені з початку їх відсторонення через вторгнення росії в Україну.

В одиночках олімпійські ліцензії діставались володарям перших і других місць, у двійках – лише переможцям.

 Від нашої країни боролися за олімпійські ліцензії 10 спортсменів у семи видах програми.

Єдину путівку для України здобула Марія Повх з Волині, котра перемогла в байдарці -одиночці на дистанції 500м.

У жіночій байдарці-двійці  на тій же дистанції змагалися 16 човнів. Хмельничанка Ганна Павлова в екіпажі з Людмилою Куклиновською з Миколаївщини спочатку показали третій час у своєму кваліфікаційному заїзді(1хв43,48cек),відібравшись до фіналу.  Там українки також були третіми  (1хв41,92сек).  Відставання від лідера –екіпажу з Нідерландів, становило 2,43 сек, другими стали “незалежні” росіянки (1хв40,44сек)

Не зміг пробитися на Олімпіаду ще один наш земляк Павло Алтухов, який наразі представляє Полтавщину. Дистанцію 1000м в каное-одиночці  він завершив шостим.

Станом на тепер Україну на Олімпіаді-2024 можуть представляти екіпажі човнів в таких видах програми: чоловіча байдарка-четвірка 500м, чоловіча байдарка-двійка 500, жіноча каное-двійка  500м, жіноча каное-одиночка 200м та жіноча байдарка-одиночка 500м.

І хоча ліцензії у веслувальників не іменні, а на країну, свої шанси потрапити цьогоріч на Ігри ХХХІІІ Олімпіади в Париж спортсмени з Хмельниччини практично вже втратили.

Від admin