21 травня для учнів 7-9 класів Деражнянського ліцею №3 імені Героя України Івана Зубкова проведено Всеукраїнський спортивно-інтерактивний захід серед дітей та молоді «OlympicLab» за напрямом «Гендерна рівність у спорті».

Це цікаве і корисне пізнавальне дійство, ініційоване відділенням Національного олімпійського комітету в Хмельницькій області, відбувалося в два етапи.

 Деражнянських ліцеїстів запросили до обласного центру, де вони у супроводі заслуженого вчителя України, факелоносця естафети  олімпійського вогню 1980року Василя Звірка, спочатку побували на стадіоні «Поділля». Там вони мали можливість спостерігати за тренуванням місцевої титулованої стрибунки в довжину та потрійним стрибком Марини Бех-Романчук, котра веде підготовку до третіх Олімпійських ігор, а також взяти участь, за бажанням, у відкритому чемпіонаті Обласного центру фізичного виховання учнівської молоді з легкої атлетики в бігу на спринтерських дистанціях та в стрибках у довжину.

Стартували юні деражнянці від команди заслуженого тренера України, майстра спорту ,бронзового призера з десятиборства чемпіонату Європи-1975 серед юніорів Анатолія Новікова, який у 2012 році привів до бронзових медалей Олімпійських ігор в Лондоні жіночу естафетну команду 4х400м.

Діти залюбки спілкувались та фотографувались з уславленою спортсменкою та фахівцем легкої атлетики.

Надалі деражнянці відвідали офіс обласного відділення НОК України, де перший заступник голови Віктор Флентін розповів про суттєві зміни, що відбуваються в олімпійському русі стосовно гендерної рівності. Адже, якщо на Іграх І Олімпіади в 1896році змагалися лише чоловіки, то на Олімпіаді-2020 в Токіо  їх співвідношення з жінками майже зрівнялося (52% до 48%), а на юнацьких Іграх їх присутність вже однакова. Така пропорція досягається за рахунок проведення змагань у змішаних командах (зокрема в естафетах: біг 4х400м та спортивна ходьба на марафонську дистанцію у легкоатлетів, одиночна та класичні естафети у біатлоністів, а також в стрибках у воду, фристайлі, кульовій стрільбі та стрільбі з лука), вирівнюється представництво обох статей і в окремих видах. Наразі кількість жінок, навіть здавалося б у суто чоловічих видах (важка атлетика, єдиноборства), зрівнялась.

З рівною кількістю квот для спортсменів і спортсменок Олімпійські ігри в Парижі 2024 року мають увійти в історію. Але гендерна рівність також означає більше, ніж просто парну кількість спортсменів. Було докладено значних зусиль, щоб забезпечити справедливе планування розкладу змагань серед жінок і чоловіків впродовж 16 днів Олімпіади.

Так склалося, що Хмельниччину на Іграх в Парижі представлятиме зіркове подружжя Романчуків (плавець вільним стилем Михайло та легкоатлетка Марина Бех).

У підсумку присутні  засвоїли, що єдність, натхнення, завзятість і повага забезпечують  рівні умови для розвитку в спорті як чоловіків, так і жінок і побажали успіху українським атлетам у Франції.

На закінчення заходу ,ліцеїсти отримали олімпійську сувенірну продукцію відділення та НОК України .

Від admin