16 січня, з нагоди 70-річного ювілею теперішньої назви міста, вшанування пам’яті видатного державного та військового діяча України гетьмана Богдана Хмельницького та загиблих в російсько-українській війні містян, за ініціативи регіонального відділення НОК України проведено патріотичний пробіг.

Пробіг за визначеним маршрутом довжиною 6,8км проліг центральними вулицями  міста Хмельницького між усіма 5 пам’ятниками гетьману.

Враховуючи погодні умови та загрозу повітряної тривоги, захід відбувся у тестовому режимі, з задіянням обмеженої кількості учасників. 

Усю трасу подолала група членів Клубу ветеранів легкої атлетики Хмельницької області з числа досвідчених бігунів, на чолі з його президентом, першим заступником голови відділення НОК, лауреатом міської премії імені Богдана Хмельницького Віктором Флентіним.

Вони зупинялись біля пам’ятників гетьману з розгорнутими Державним прапором України, прапорами Хмельницької області та відділення НОК України, привертаючи увагу містян до знакової події.

Біля пам’ятника Богдану, що поруч з філармонією до бігунів  приєднались найстарші за віком  і шановані в місті ветерани спорту: багаторазова чемпіонка України з легкої атлетики Ганна Криніна, яка запалила 8 липня 1980 року в чаші на стадіоні “Поділля” вогонь під час факельної естафети шляхами області напередодні Ігор ХХІІ Олімпіади, 88-річний почесний громадянин міста Хмельницького Віктор Барбалюк. Присутні схвально відгукнулися на  пропозицію члена відділення НОК Олександра Нагуляка підтримати збірну команду України на ІV зимових Юнацьких Олімпійських іграх в Канвондо символічним єднанням прапорів.

Завершився пробіг на майданні Незалежності біля Меморіальної дошки пам’яті Героїв Небесної Сотні, учасників АТО, російсько-української війни.

Проведення масового патріотичного пробігу за вказаним маршрутом планується до 80-річниці визволення міста від фашистських окупантів.

Довідково

Указом Президії Верховної Ради УРСР від 16 січня 1954 року  Кам’янець-Подільська область була перейменована у Хмельницьку, а Проскурів – у місто Хмельницький, чим було вшановано пам’ять видатного державного та військового діяча України гетьмана Богдана Хмельницького.

Наразі у Хмельницькому є п’ять пам’ятників, споруджених на його честь в різних людних місцях міста . За деякими твердженнями, це найбільша кількість присвячених гетьману монументів в одному місті. Перший з них височить на привокзальній площі з 1955року, інший – напроти філармонії, ще один біля головного корпусу Національної академії Державної прикордонної служби України його імені.

Також є пам’ятники гетьманові поруч з Міжрегіональною академією управління персоналом та на території дислокації 8-го окремого полку спеціального призначення Збройних Сил України.

Від admin