«Олімпійський тиждень» в місті Хмельницькому провели в гімназії №22 імені Олега Ольжича. Захід для  учнів  закладу організувало Відділення Національного олімпійського комітету України в Хмельницькій області.

Напередодні  у вестибюлі гімназії розмістили олімпійський куточок і ознайомили здобувачів освіти з програмою щоденних заходів для кожного класу.

Розпочалося спортивно-пізнавальне  дійство на пришкільному майданчику за участю 370 дітей 1-4 класів, керівників і вчителів фізвиховання закладу, представників регіонального відділення НОК України.

В ході урочистого відкриття «Олімпійського тижня»  присутніх привітала директор школи Лариса Федорова, яка побажала змістовно і корисно провести відведений під пізнавальні і рухові активності спортивної та оздоровчої спрямованості час.

У своєму виступі перший заступник голови відділення НОК Віктор Флентін, зокрема, повідомив про найвагоміші успіхи українських, в тому числі провідних спортсменів подільського краю, що відзначилися в поточному році на міжнародних аренах, зокрема про здобуття національною збірною 12 медалей на Іграх ХХХІІІ Олімпіади та 82 нагород на літній Паралімпіаді в Парижі. Помітними на Іграх були: титулований плавець Михайло Романчук – факелоносець на церемонії відкриття Олімпіади з Хмельницького, вихованка Нетішинської КДЮСШ Аліна Комащук, котра здобула командне «золото” у фехтуванні на шаблях, а також  порадив гімназистам отримати гарні знання та гартувати тіло і волю, регулярно займаючись спортом.

А належні умови для цього в місті Хмельницькому наразі створені для вдосконалення у понад 30 олімпійських видах. Для надання додаткової інформації щодо  влаштування в ДЮСШ, наявні спортзаклади обласного центру запропонував звернутись до нього особисто і запросив зацікавлених школярів відвідати офіс відділення НОК.

Надалі він, факелоносець естафети  Олімпіади-1980, дав старт символічній естафеті олімпійського вогню з палаючим смолоскипом, який першою розпочала учениця 9-б класу Анна Атласюк, член збірної дівочої команди гімназії з волейболу. А виконала вона цю почесну місію в екіпіруванні факелоносиці  Анастасії Гаєвої, єдиної школярки (навчалась в навчально-виховному комплесі№2 міста Хмельницького) серед 120 бігунів, котрі 5 липня 2004 року пронесли вогонь вулицями Києва під час міжнародного етапу естафети напередодні  ХХVІІІ Ігор в Афінах.  Потримати  смолоскип мав змогу кожен з присутніх.

Після традиційної руханки і спільного фотографування на згадку, відбулися показові виступи вихованців дзюдо  ДЮСШ Хмельницької обласної організації ФСТ «Динамо» України, які провів член виконкому регіонального відділення НОК, заслужений тренер України з панкратіону Геннадій Домбровський, і запросив гімназистів долучитися до занять цим олімпійським видом спорту на постійній основі в ДЮСШ.

Згодом до заходу долучились представники всіх класів гімназії і, згідно графіку, щоденно брали участь в змаганнях: з волейболу (9 класи), мініфутболу (5-9 класи), настільного тенісу, бадмінтону, шахах, веселих стартах (естафетах) для наймолодших, а також в конкурсі малюнків «Я люблю спорт».

Крім того, Віктор Флентін провів для школярів 5-Г класу «Олімпійський урок» – пізнавальний захід, під час якого розповів про олімпійський рух сучасності, акцентувавши увагу на  місцевих спортсменах.

В ході бесіди згадав про досягнення найтитулованіших випускників гімназії №22 –легкоатлетів Віту Паламар та Дмитра Островського, надав  поради щодо ведення здорового способу життя на власному прикладі, адже не зважаючи на пенсійний вік , перебуває у хорошому фізичному стані, який дозволяє  гідно виступати і сьогодні на всеукраїнських та міжнародних легкоатлетичних змаганнях cеред ветеранів.

Найбільше зацікавила дітей біографія заслуженого майстра спорту Віти Паламар, котра ще школяркою встановила рекорд України в стрибках у висоту серед дівчат та юніорок-1,91м, а в подальшому увійшла до  світової когорти найсильніших серед жінок у цій дисципліні.

На чемпіонаті світу з легкої атлетики в приміщенні (2008р, Валенсія) виграла бронзову медаль в змаганнях зі стрибків у висоту з результатом 2,01 м, що стало національним рекордом України. За свою професійну спортивну кар’єру досягла двох олімпійських фіналів (2000р,Сідней та 2008р, Пекін),перемогла на літній  Всесвітній Універсіаді (2001р, Пекін), визнавалась кращою легкоатлеткою України 2005 року.

Захоплення у дітей викликало, те що в  їхній гімназії навчалась найшвидша людина Хмельниччини-Дмитро Островський, який володіє рекордами області в бігу на 60, 100, 200, 400метрів, став бронзовим призером чемпіонату Європи з естафетного бігу серед дорослих ( 2010 р, Берген). Свої перші нагороди всеукраїнських та міжнародних змагань на спринтерських дистанціях та в стрибках у довжину серед юнаків і юніорів здобував, перебуваючи у статусі школяра.

Віктор Володимирович побажав усім школярам 5-г класу міцного здоров’я, веселих посмішок та значних успіхів. Діти мали змогу ознайомитись з деякими олімпійськими символами, взяти участь в символічній естафеті олімпійського вогню, отримати відповіді на запитання.

Найактивніші учасники «Олімпійського уроку»  отримали нагородну сувенірну продукцію НОК та позитивні емоції під час спілкування з досвідченим спортивним фахівцем. Призери змагань за програмою змагань «Олімпійського тижня» були також відзначені грамотами і призами після підведення загальних підсумків.

Від admin