Tallinn2015В естонській столиці завершився чемпіонат Європи серед молоді (вікова група до 23 років).

Про популярність і конкуренцію легкої атлетики на континенті свідчать статистичні дані. З Таллінну золоті медалі відправились до 19 країн. Всього ж нагороди отримали спортсмені 29 держав з 50. Найуспішніше виступили представники Німеччини (7 золотих + 4 срібні + 4 бронзові) медалі, за ними розташувалися збірні Франції та Росії. Українці здобули 8 (3 срібні + 5 бронзових) нагород і за їх кількістю розділили 6-7 місце, а у зв’язку з відсутністю «золота» опинилися на 20-й позиції.

Та все ж наші земляки можуть зарахувати цей чемпіонат в свій актив, адже ними завойовано дві «бронзи», встановлено рекорди, отримано досвід міжнародних змагань високого рівня.

Як і два роки тому, одна з лідерів української команди – Людмила Оляновська (Київська/Хмельницька області), піднялися на п’єдестал. Ця спортсменка з Ярмолинеччини лише на другій половині 20-ти кілометрової дистанції не змогла витримати темп ходьби двох головних суперниць з Чехії та Росії і фінішувала третьою (1 год. 28 хв. 41 сек.), чим додала собі до позаминулорічного «срібла» ще й «бронзу» молодіжного Євро-2015.

З найкращого боку проявила себе Вікторія Калюжна з Полонного, яка зі старту увійшла до лідируючої п’ятірки під час бігу на 5000 метрів, а на фініші випередила на 0,07 сек. румунську спортсменку, що принесло їй бронзову медаль з рекордом України серед молоді – 15 хв. 38,38 сек.

Вона майже на півхвилини покращила свій найкращий попередній результат. Приємно, що поруч був її теперішній наставник ЗТ України з Полонного Володимир Ліщук, який коригував тактику спортсменки під час рекордного забігу.

На цій же дистанції серед чоловіків високе 5 місце виборов спортсмен зі Старокостянтинівського району, що нині навчається в Києві, Микола Нижник. Він одразу на 10 секунд поновив особистий рекорд, вперше перевершивши 14-хвилинний рубіж (13 хв. 57,47 сек.). Драматично розгорталися для хмельничанки Марини Бех змагання в стрибках у довжину. В кваліфікації вона з першої спроби виконала норматив, стрибнувши  на 6 м 62 см, і з третім результатом увійшла до 12 найкращих. Наступного дня після двох заступів змогла налаштуватись і з 7 результатом в третій спробі (6 м 43 см) увійшла до фінальної вісімки. Остання спроба на 6 м 50 см вивела Марину на 6 місце. Для здобуття медалі необхідно було долати 6 м 70 см.

Досягнення інших наших землячок, що представляють Донецьку область, скромніші. В особистих видах вони зайняли 9 місця: Вікторія Ткачук з Нетішина у бар’єрному бігу на 400 м (57,30 сек.) та Олена Сідорська з Полонного на 800 метрів (2 хв. 04,88 сек.). Лише 0,03 сек. забракло Олені для потрапляння до фіналу.

В естафеті 4х400 м. українська жіноча збірна за участю Вікторії Ткачук стала п’ятою.

Попереду у наших провідних легкоатлетів чемпіонат України і відповідальні міжнародні старти.

Оляновська Людмила

Бронзова призерка чемпіонату Європи серед молоді у спортивній ходьбі на 20км – Людмила Оляновська 

 

Калюжна Вікторія

 

Бронзова призерка чемпіонату Європи серед молоді в бігу на 5000 м –          Калюжна Вікторія

Від admin