Днями в читальній залі обласної універсальної наукової бібліотеки імені Миколи Островського відбулася презентація 50 випуску довідково-інформаційного видання «Календар знаменних і пам’ятних дат Хмельниччини на 2016 рік».

Дослідницька робота колективу бібліотеки за участю науковців, краєзнавців, освітян, музейних працівників, а також представників Хмельницького обласного відділення НОК України, котрі шостий рік плідно співпрацюють з цим закладом, значно збагатили календар відомостями про історичні процеси на теренах краю на видатних подолян.

Календар складається з двох розділів хронологічного переліку понад 400 основних ювілейних дат 2016 року та 35 авторських текстових довідок, що розкривають найзначніші пам’ятні події, дати, історичні процеси громадсько-політичного життя області.

Серед видатних людей сьогодення в довідник внесено понад 10 уславлених спортсменів та фахівців фізичної культури, зокрема першого олімпійця з Хмельниччини, майстра спорту міжнародного класу з легкої атлетики Степана Байдюка, який в листопаді буде відзначати своє 75-річчя.

В ході виступу під час презентації календаря перший заступник голови Хмельницького обласного відділення НОК України Віктор Флентін привернув увагу присутніх до власних біографічних довідок про Сергія Нагорного – чемпіона Олімпійських ігор, світу, Європи, заслуженого працівника фізичної культури і спорту України, почесного громадянина міста Хмельницького та Анатолія Новікова – майстра спорту, заслуженого тренера України, призера чемпіонату Європи серед юніорів з десятиборства (1975р.), який у 2012 році готував жіночу естафетну команду 4х400м, що здобула Європейське «золото» і 4 місце на Олімпіаді в Лондоні, котрі в поточному році досягають 60-річного ювілею.

А ще Віктор Володимирович згадав про земляків – кандидатів на участь в Олімпіадах Олену Кудрявцеву (1956 рік), Володимира Нікітюка (1984 рік), про 20-річчя перемоги Тимура Таймазова на важкоатлетичному помості в олімпійській Атланті (1996 рік), а також про міжнародний матч олімпійців 1966 року на веслувальній базі «Колгоспник» в селі Ружична Хмельницької області, продемонструвавши при цьому історичні фотоматеріали.

Крім того, в рамках акції НОК України «Олімпійська книга» Хмельницький ОУНБ ім.Островського передано видання Міжнародного центру олімпійських досліджень та освіти «Життя в польоті», в якому використано спогади видатного спортсмена сучасності Сергія Бубки.

«Календар знаменних і пам’ятних дат Хмельниччини 2016» надійшов в усі центральні районні та міські бібліотеки області, його повний текст виставлено на сайті бібліотеки www.ounb.km.ua у розділі «Ресурси».

Від admin