Провідні легкоатлети України, перебуваючи на тривалих навчально- тренувальних зборах в Туреччині, приймають участь в контрольних стартах, перевіряючи ефективність підготовчої роботи до головного змагання  року –Олімпійських ігор в Японії.

Так, під час відкритого чемпіонату Туреччини зі спортивної ходьби в Анталії відзначилися і наші земляки. На дистанції 20 км Саліх Коркмаз переміг з рекордом Туреччини-1год18хв42сек. Високий темп господаря чемпіонату підтримали й українці. Майстер спорту міжнародного класу Едуард Забуженко підтвердив олімпійський норматив і фінішував другим з надзвичайно високим результатом – 1год19хв29сек. Вихованець Хмельницької обласної дитячо-юнацької спортивної школи (перший тренер Олена Лещенко поліпшив особистий рекорд більше, ніж на хвилину. Востаннє вітчизняні легкоатлети ходили швидше ще у 2014 році. До цього найкращий  часовий показник у кар’єрі Едуарда був 1год20хв46сек, продемонстрований  рік тому в Івано-Франківську. Третє місце посів броварчанин Іван Лосєв, який виконав норматив на Олімпійські ігри.

Після річної перерви на старт вийшов чемпіон Європи Мар’ян Закальницький з Івано-Франківщини. Вже на початку року він показав, що перебуває у чудовій формі, і виконав олімпійський норматив зі спортивної ходьби на 50 км. Учень Олександра Шевченка залишив далеко позаду всіх своїх суперників і виграв відкритий чемпіонат Туреччини з результатом 3год46хв28 сек.

На дистанції 20 км у жінок першу трійку склали українки. Волинянка Марія Сахарук (Філюк) зуміла випередити заслужену майстриню спорту Людмилу Оляновську з Солобковець Ярмолинецького району (перший тренер Євген Тараканов) і виграти змагання з часом 1год28хв47 сек, що на 48 секунд швидше, ніж її попереднє особисте досягнення. У Оляновської- друге місце(1год29хв52сек).

Наразі Едуард Забуженко та Людмила Оляновська  представляють Київщину і, тренуючись у компетентного фахівця Анатолія Соломіна, цілеспрямовано готуються до своїх перших Олімпійських ігор.

Від admin