В італійському місті Гроссето завершився чемпіонат Європи з легкої атлетики серед ветеранів поза стадіоном. В змаганнях  взяли участь  біля 1500 спортсменів віком від 35 років і старших з 30 країн, в тому числі найдосвідченіший 93-річний Анжело Сквадроне (Італія).

Україну представили 24 бігуни та ходаки з різних регіонів нашої держави, серед яких були і біженці та тимчасово переміщені особи, котрі зуміли прибути на це популярне серед ветеранів спортивне дійство з місць, де знайшли тимчасовий притулок (Швейцарія, Польша, Португалія). Варто відзначити, що   наша команда складалася  з 17 чоловіків (усі віком понад 60 років) та 7 жінок.

До програми чемпіонату було  включено біг, спортивну та скандинавську (з палицями) ходьбу на різних дистанціях (від 5км до півмарафону), які протягом трьох днів завзято долали спортсмени по шосе на трасах, прокладених у трьох мальовничих локаціях (парках  та центральних вулицях) Гроссето.

У підсумку представники 18 країн отримали нагороди  (індивідуальні та командні).

Українці з 9 (1 золота,5 срібних та 3 бронзових)медалями посіли 13 місце. Особисті нагороди отримали лише жінки: киянка Галина Шведова (60-64 років, спортивна ходьба на 10км-срібло), Аліна Шевцова з Дніпра (35-39 років, скандинавська ходьба на 10км-бронза), львів’янка Надія Сухаріна (45-49років, спортивна ходьба на 10км-бронза).

Чоловіки виявилися більш у спішними лише в командному заліку у бігу на різних  дистанціях (за найменшою сумою часу трьох найкращих учасників від країни) у трьох вікових групах.  Єдине золото дісталося чоловікам (Василь Карпович з міста Камянське, Олександр Вовк з Харкова, Віктор Недибалюк з Білої Церкви) вікової групи 65років  у бігу на 10км.

Серед 4-х подолян срібні медалі вибороли у віковій групі 60-64років двоє : кам’янчанин Михайло Моспан (біг на 5км та 10км) та хмельничанин Олександр Нагуляк (біг на 10км). Разом з ними на п’єдестал пошани після подолання 10км піднявся  і Роман Павлів зі Стрия. А трійку срібних  призерів на 5км Михайлу та Роману  доповнив Микола Гоєнко з Харкова.

Під час перебування Італії наша команда постійно відчувала підвищену до себе увагу та підтримку як з боку спортивної європейської спільноти, так і пересічних містян, котрі об’єднались навколо України  після вторгнення рашистських окупантів. Зокрема, вдячні і колишній співвітчизниці, а нині громадянці Австрії  Валентині Федюшиній (триразовій учасниці Олімпійських ігор,призерці чемпіонату Європи зі штовхання ядра ), котра нині очолює європейську легкоатлетичну ветеранську спільноту, за сприяння в безкоштовній заявці українців на даний чемпіонат. Перебуваючи на центральній площі міста в ході урочистого відкриття чемпіонату, українські спортсмени мали змогу зустрітися з нею та мером міста Гроссето, яким  передали подарунки та подільські сувеніри,а  також зробили чимало фото з усіма бажаючими підтримати Україну.

Від admin