Шпажист з Хмельницького Даніїл Мазур, який наразі представляє Київ, фактично перебуваючи другий рік за кордоном, де успішно продовжує вдосконалюватися в цьому виді спорту під наглядом досвідченого фахівця Юрія Мазура-батька і тренера за сумісництвом, гучно заявив про себе на міжнародних стартах в поточному місяці.

Так, з 3 по 5 листопада він уперше в кар’єрі став переможцем юніорського етапу Кубка світу!

Український шпажист виграв змагання в Сан-Сальвадорі (Сальвадор), які зібрали 46 учасників із 14-ти країн. Ба більше, для нашого 18-річного земляка ця перемога на такому рівні стала дебютною та принесла одразу 32 очки до рейтингу FIE (міжнародної федерації фехтування).

Мазур закінчив груповий етап як 11-й номер посіву, після чого в 1/16-й переміг мексиканця Ісмаеля Чавеса (15:8), а далі вибив із боротьби двох представників США – Ноа Сільверса (15:8) та Ораяна Сінгу (15:12). Уже в медальних боях українець спочатку був сильнішим за 10-й номер світового юніорського рейтингу – костариканця Даніеля Охеда Буйтраго (15:9), а у фіналі з суттєвою перевагою переміг уже лідера рейтингу FIE – американця Самуеля Імрека (15:6) .

Наступний етап юніорського Кубка світу з фехтування на шпагах за більшого представництва учасників приймав 18-19 листопада грузинський Тбілісі. Зокрема, в індивідуальних змаганнях на такому рівні взяли участь 12 вітчизняних  спортсменів, а троє з них ввійшли до топ-32.

Надалі з українців пробився Данііл Мазур, який розпочав із усіх перемог у груповому турі, після чого отримав сьомий номер посіву в «олімпійці».

Уже в 1/64 фіналу він виграв у Себастьяно Боссо (15:7) з Італії, а далі був сильнішим за узбека Азамата Кудайберґенова (15:12) і представника Болгарії Рахіма Рашайда (15:11).

У поєдинку за потрапляння до вісімки найкращих  переміг італійця Якопо Ріцці (15:12), але потім Данііла зупинив майбутній фіналіст Кубка в Тбілісі – єгиптянин Мохамед Яссен. Бій завершився на користь Яссена з рахунком 15:5. Відтак Мазур став п’ятим у підсумковому заліку.

До речі, ще двоє українських шпажистів – Максим Перчук і Максим Кривонос – сягнули 1/16 фіналу. Перчук на цій стадії поступився кривднику Мазура – Яссену (8:15), а Кривонос не впорався із майбутнім бронзовим призером змагань – італійцем Фабіо Мастромаріно (12:15). Таким чином Перчук зупинився на 20-му місці, а Кривонос – на 32-му.

Шпага, юніори (особисті)

1. Домонкош Пелле (Угорщина)

2. Мохамед Яссен (Єгипет)

3. Фабіо Мастромаріно (Італія)

3. Ноа Сільверс (США)

5. Данііл Мазур (Україна)

20. Максим Перчук (Україна)

32. Максим Кривонос (Україна)

46. Лев Майстренко (Україна)

49. Олександр Селіверстов (Україна)

78. Дмитро Плаксін (Україна)

80. Данило Войнов (Україна)

82. Роман Самойлов (Україна)

90. Михайло Сидоров (Україна)

128. Андрій Полянський (Україна)

146. Мар’ян-Антон Горецький (Україна)

175. Даніл Безкоровайний (Україна)

Вітаємо спортсмена та тренерів із таким неймовірним початком сезону Кубка світу-2023/24.

Від admin