Збірна України завершила виступ на чемпіонаті Європи-2024 з легкої атлетики, який  з 7 по 12 червня тривав  в італійському Римі, у медальному заліку на 14 місці, що стало найкращим результатом з Євро-2018.

На жаль, cеред  46 вітчизняних атлетів на цих престижних змаганнях не було представників Хмельниччини. Право виступити на континентальній першості у потрійному стрибку мала лише  титулована хмельничанка Марина Бех-Романчук, проте цьому завадила травма. З цієї ж причини до Риму не прибула вихованка Нетішинської комплексної ДЮСШ Вікторія Ткачук (віцечемпіонка Євро-2022 в бар’єрному бігу на 400м), котра нині представляє Донецьку область. Та все ж «подільський слід» був присутнім в Італії, адже там змагалася уродженка села Солобківці 31-річна Людмила Оляновська, наразі представниця Київщини.

За підсумками чемпіонату члени збірної «синьо-жовтих» , які виступали у 24 видах програми, вибороли шість нагород.

 Ярослава Магучіх з Дніпра здобула єдине «золото» України (стрибки у висоту 2,01 м) і стала дворазовою чемпіонкою Європи (вперше у 2022 році).

Ірина Геращенко з Києва з другої спроби подолала висоту 1,95 м, вперше забезпечивши собі медаль європейської проби –«бронзу».

Подвійний подіум українці оформили і в стрибках у висоту серед чоловіків.

Дебютант чемпіонатів Владислав Лавський з Львівщини з першої спроби взяв висоту 2,29 м, повторивши особистий рекорд кар’єри, і також вперше на дорослому рівні здобув нагороду-срібну медаль континентальної першості .

Кропивнинчанин Олег Дорощук  з результатом 2,26 м( з першої спроби) виборов «бронзу».

Дніпрянин Михайло Кохан, що навчається в Кам’янець-Подільському національному університеті, виграв першу медаль у кар’єрі на рівні Євро — став бронзовим призером в метанні молота. Українець показав найкращий результат під час п’ятої спроби — 80,18 м.

Людмила Оляновська фінішним прискоренням обігнала іспанку і здобула «бронзу» 20-кілометрових перегонів у спортивній ходьбі (1год28хв48сек), перевершивши при цьому олімпійський норматив (1год29хв20сек) на Ігри-2024 в Парижі. Для Людмили ця нагорода стала другою,адже на чемпіонаті Європи-2014 в Цюриху отримала срібну медаль за підсумками фінішу на цій же дистанції.

Шість медалей України на чемпіонаті Європи в Римі– найкращий результат після Євро-2018. Тоді «синьо-жовті» також здобули шість нагород: одне «золото», чотири «срібла» та одну «бронзу», посівши 11-те місце медального заліку.

Всього легкоатлети 35 країн отримали медалі Євро-2024,в тому числі золоті дістались представникам 19 держав континенту.

Вітаємо українських медалістів та їх наставників з вдалим виступом на чемпіонаті Європи і бажаємо вітчизняним легкоатлетам нагород на Іграх ХХХІІІ Олімпіади в Парижі!

Від admin