8-9 червня у Кам’янці-Подільському проведено Відкритий чемпіонат України з легкої атлетики серед ветеранів  за участю понад 150 спортсменів віком від 35 років та старших – представників 16 областей та міста Києва.

В числі  прибулих до міста над Смотричем атлетів виявилось понад 20 переможців і призерів чемпіонатів світу та Європи серед ветеранів, Всесвітніх та Європейських ігор майстрів, учасники бойових дій з відбиття широкомасштабної збройної агресії рф.

Упродовж двох днів вони виборювали нагороди  в 23 дисциплінах на доріжках і в секторах  центрального міського стадіону імені Григорія Тонкочеєва  та стадіону Кам’янець-Подільського національного університету.

Після підняття Державного прапора України, присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять  мужніх українських воїнів, котрі загинули в боротьбі з російськими агресорами, захищаючи нашу свободу і демократичні цінності

Під час урочистого відкриття цього спортивного дійства досвідчених спортсменів  привітали   заступник Кам’янець-Подільського міського голови Дмитро Назаренко та  перший заступник голови відділення Національного олімпійського комітету України в Хмельницькій області Віктор Флентін.

У своїх промовах вони зокрема подякували спортсменам за багаторічну вірність «королеві спорту» і можливість у непростий для кожного і всієї країни час прибути до Кам’янця-Подільського та вкотре продемонструвати свою майстерність і жагу до перемоги . Згадали і видатних легкоатлетів-олімпійців, котрі навчались у місцевих навчальних закладах (бігун на довгі дистанції Степан Байдюк, метальник молота Анатолій Бондарчук, стрибунка у довжину та потрійним  Марина Бех-Романчук) і ряд кам’янчан (Олена Поблічко, Валентин Ліпіч, Микола Дубчак, Михайло Моспан, Наталя Туришева), в доробку яких є нагороди світових та європейських ветеранських чемпіонатів. Всім учасникам чемпіонату побажали без травм досягти бажаних результатів і відвідати знакові місця древнього і привітного «міста на камені».

Незважаючи на вітряну та некомфортну (підвищену) температуру атлети намагалися реалізувати свій потенціал сповна, продемонструвавши  рекордні показники, деякі з яких перевищили національні для різних вікових груп. Кращими збірними серед регіонів стали:

Перша група-Київська область (148414 очок), друга група-Вінницька область (125359 очок), третя група-Хмельницька область (151825 очок).

В особистому абсолютному заліку за найвищим рейтингом, який враховує результат і вік спортсмена, чемпіонами стали:

чоловіки

Михайло Осташевський, 65р, Сумська область-біг на 100м та 200м

Роман Головач, 37р, Чернігівська область-біг на 400м

Вячеслав Дінков, 52р, Львівська область-біг на 800м

Олександр Лисенко, 69р, Київська область-біг на1500м та на 2000м з перешкодами

Віктор Недибалюк ,68р, Київська  область-біг на 3000м та  на 5000м

Іван Файчак, 84р, Івано-Франківська область-біг на 80м та 200м з бар’єрами

Олександр Ткачук, 66р, Кам’янець-Подільський – біг на  100м з бар’єрами  та стрибки з жердиною

Олексій Меньшиков, 64р, Київська область- спортивна ходьба на  3000 м

Володимир Кандибей, 52р, Черкаська область-спортивна ходьба на 5000 м

Олексій Сторожук ,63р, Дніпропетровська область-стрибки у висоту та в довжину

Володимир Чернятевич, 75р, Кривий Ріг-потрійний стрибок

Михайло Лагунов, 69 р, Черкаська область-штовхання ядра та  п’ятиборство з метань

Микола Дубчак, 65р, Гуменці Кам’янець-Подільського району-метання списа

Володимир Крупський, 77р, Київська область-метання молота 

Петро Івасюк, 72р, Київська область-метання диска

Жінки

Юлія Руднєва, 39р, Вінницька область-біг на 100м та 200м

Олена Коломійчук ,44р, Київська область-біг на 400м

Ірина Пилипчук, 40р ,Хмельницький-біг на 800м

Ольга Семиченко, 44р, Одеська область-біг на 1500м

Анна Павелко, 38р, Хмельницький-біг на 3000м та 5000м

Олександра Холод, 68р, Черкаська область-спортивна ходьба на 3000м та 5000м

Ольга Черненкова ,35р, Рівненська область- стрибки в довжину

Євгенія Янкун, 63р, Кам’янець-Подільський  -метання списа

Тетяна Насонова, 47р, Херсонська область-штовхання ядра та метання ваги

Світлана Сорочук ,57, Дніпропетровська область-метання диска

Ірина Зозуля, 70р,    Київ , п’ятиборство з метань.

Чимало уваги було прикуто до Володимира Бохонського з селища Ярмолинці, який напередодні свого 86-річчя, покращив рекорди України  в бігу на 800м, 1500м, 3000м.

Згідно з особистими рейтингами WMA представники Хмельниччини здобули 6 золотих, 5 срібних та 4 бронзових медалі, результати яких подаємо окремо.

Зокрема переможцями стали:

– Олександр Ткачук (біг на 100 м з/б та стрибки з жердиною), Кам’янець-Подільський;

– Анна Павелко (біг на 3000 м та на 5000 м),  Хмельницький;

– Ірина Пилипчук(біг на 800 м),  Хмельницький;

– Микола  Дубчак(метання списа), Гуменці.

Срібні призери:

– Єлизавета Скакун(біг на 100 м та на 200 м),  Хмельницький;

–  Олена Поблічко (метання списа), Кам’янець-Подільський;

– Катерина Кожевнікова (біг на 800 м), Кам’янець-Подільський;

– Олександр Ткачук (стрибки у висоту), Кам’янець-Подільський.

Бронзові призери:

– Євгенія Янкун (штовхання ядра), Кам’янець-Подільський.

– Олена Поблічко(метання диска), Кам’янець-Подільський.

– Іван Чорний (біг на 3000 м та на 5000 м),  Хмельницький;

– Микола Оніщук (спортивна ходьба на 5000м), Красилів.

Переможці та призери змагань у кожній дисципліні серед чоловіків та жінок  в особистому заліку у своїх вікових групах (35-39,40-44,45-49 і т.д.)  відзначені дипломами; а в абсолютному заліку – дипломами та медалями.

Нагородження провели голова правління ГО «Хмельницька обласна організація ветеранів спорту» Сергій Флентін та головний суддя чемпіонату Михайло Моспан.  Безпосередньо в організації та проведенні змагань в якості суддів було задіяно три члена відділення НОК України в Хмельницькій області. Крім того,  Олександр Нагуляк зумів ще й в бігу на 800м та 1500м принести залікові очки команді господарів,

Сивочолих ветеранів палко підтримували діти та студенти, а вихованці Хотинської ДЮСШ Чернівецької області мали можливість також позмагатись у виставкових забігах та стрибках. Cвою готовність до відповідальних стартів сезону продемонстрували майстри спорту , чемпіони України що навчаються (-сь) в Кам’янець-Подільському національному університеті Андрій Атаманюк та Олег Миронець (виступив на 800-метрівці),

З усіма технічними результатами чемпіонату  можна ознайомитися на сайті Федерації легкої атлетики України в розділі «Змагання-2024».

Тож провідних  ветеранів України надалі очікує шведський Гетеборг, який в серпні прийматиме чемпіонат світу в категорії» Мастерс», а 16 червня в Кам’янці – Подільському   відбудеться фінал І Всеукраїнських змагань за програмою Світової легкої атлетики «Дитяча легка атлетика» серед учнів закладів загальної середньої освіти.

Від admin